Start-up Finesse haalt 4,5 miljoen dollar op voor artificieel ontworpen kleding: algoritmes maken er mode door naar jongeren te luisteren op social media. Kledingtrends zijn makkelijker te voorspellen dan de beurs, klinkt het.
Ontwerpen als een trader
Finesse, een start-up die belooft het giswerk en de verspilling uit de mode te halen, heeft 4,5 miljoen dollar opgehaald in ‘seed funding’. Een collectie is er nochtans nog niet: de piepjonge onderneming heeft alleen nog maar artikelen verkocht via enkele “drops”, waarbij klanten op ontwerpen mochten stemmen en die – in beperkte oplage – op voorhand konden bestellen.
Het is meteen ook de hele opzet van Finesse, die absoluut niet meer in vaste collecties van de hand van een ontwerper gelooft. De start-up wil unieke stukken creëren, puur op basis van data-analyse bij de consument. CEO Ramin Ahmari kijkt naar mode “op dezelfde manier als een econoom of hedge fund trader naar aandelen zou kijken”, aldus TechCrunch. Hij kan het weten, aangezien hij voorheen in de financiële wereld actief was.
Gesprekken op social media
Hoewel de aandelenmarkt volgens Ahmari veel onvoorspelbaarder is dan de mode-industrie, is Finesse naar eigen zeggen de eerste die technologische tools zoals natuurlijke taalanalyse en deep learning toepast op de sector. Er is nochtans een schat aan informatie beschikbaar, van wat influencers dragen tot dagelijkse posts op TikTok. Ahmari zegt dankzij AI trends al te kunnen voorspellen nog voor ze viraal gaan.
Eenmaal een trend gespot, zijn het ook weer algoritmes die het ontwerpproces in handen nemen – waar nodig nog bijgestaan door ‘echte’ mensen. Maar het idee dat iemand bij traditionele merken als ontwerper persoonlijk de mode kan dicteren, vindt Ahmari – die alle kleding ook genderneutraal maakt – “arrogant” en niet meer van deze tijd.
Sneller en zuiniger
Een ander, mogelijk nog belangrijker voordeel is dat een gespotte trend in minder dan 25 dagen kan vertaald worden in een verkoopklaar product. Finesse werkt met een zeer korte toeleveringsketen en gebruikt geen fysieke pasmodellen maar 3D-modelleringssoftware. Zo kunnen zelfs items in kleine oplage ook betaalbaar blijven: de producten die momenteel te koop zijn variëren van 8 tot 116 dollar.
Met zijn computergestuurde voorspellingen en kleine oplages wil Ramin Ahmari echter vooral het probleem van overstocks en verspilling in de modesector oplossen. Jaarlijks is de industrie namelijk goed voor zo’n 13 miljoen ton textielafval.