Het Oost-Vlaamse lingeriebedrijf Van de Velde kampt met een daling van de omzet. Pas eind april volgde een lichte verbetering van de bedrijfsresultaten, maar toch zakte de halfjaaromzet met 3,9% tot 110,8 miljoen euro.
“Te laat gereageerd op veranderende consument”
Positieve signalen kwamen er volgens CEO Erwin van Laethem vanuit e-commerce, die tegenwoordig al goed is voor 8% van de totale omzet. In 2017 was dat nog maar 7%. Toch was dit onvoldoende om de omzetdaling op te vangen: die was er bij zowel de eigen filialen als bij de onafhankelijke lingeriewinkels. Volgens van Laethem viel de verkoop in het eerste kwartaal tegen omdat de hele sector te kampen heeft met minder winkelbezoekers in de fysieke winkels. Steeds meer mensen kopen online, met als gevolg dat het businessmodel van de retailsector ingrijpend zal veranderen.
De vooropgestelde omzetgroei van 5% voor 2018 bleek voor het bedrijf uit Schellebelle niet haalbaar. Eind april kwam men hierop terug door te mikken op een stabiele tot relatief lagere omzet ten opzichte van 2017, toen Van de Velde een omzet van 209 miljoen euro realiseerde. De omzet zal al voor het derde jaar op rij niet stijgen. Voorzitter Herman Van de Velde ziet in dat de markt aan het veranderen is, maar geeft toe dat men niet snel genoeg reageerde op de opmars van e-commerce.
Nodige investeringen brengen zware kosten met zich mee
Om die problemen te verhelpen, stelde Van de Velde vorig jaar Van Laethem aan als CEO om het lingeriebedrijf helpen met het investeren in een nieuwe IT-infrastructuur, het finetunen van de logistiek en het uitbreiden van de digitale verkopen. Dit zal zware kosten met zich meebrengen, waardoor de brutobedrijfswinst met 12 tot 20% zou gaan dalen. In hoeverre de investeringen de globale winst in het eerste halfjaar beïnvloedden, is pas merkbaar wanneer het bedrijf de halfjaarcijfers bekend maakt in augustus.
De onduidelijkheid over het Belgische bedrijf kostte de aandeelhouders en vooral de familie Van de Velde zelf al een enorm vermogen: in 2016 bereikte de lingeriegroep zijn summum, nu is het aandeel nog slechts 60% daarvan waard. Daarbovenop moeten de aandeelhouders zich in 2018 tevredenstellen met een 70% lager liggend dividend.
Met het nieuwe e-commerceplatform hoopt het bedrijf een antwoord te vinden op de teleurstellende bedrijfsresultaten. Een stijgende online verkoop moet dienen als katalysator voor de toekomst waardoor men de toekomst kan waarborgen. Volgens CEO Van Laethem zal het platform eind 2018 volledig gebruiksklaar zijn. Van de Velde hoopt begin 2019 het systeem verder uit te bouwen en alle winkelpartners erbij te betrekken. In het tweede deel van 2019 zal het bedrijf de e-commerce personaliseren voor de eindgebruiker wat de lingeriegroep in staat stelt om geleidelijk aan een versnelling hoger te schakelen.