Burberry voor een zachter prijsje? Het kan dankzij een nieuwe samenwerking met My Wardrobe HQ, een Britse specialist in de verhuur en tweedehandsverkoop van luxekledij. Als merk wil Burberry zo toegankelijker en duurzamer worden.
Tweedehands aan premiumprijzen
Modeliefhebbers kunnen Burberry-kleren nu ook huren of rechtstreeks tweedehands kopen: het Britse merk met de ruit gaat daarvoor een samenwerking aan met My Wardrobe HQ, dat zich specialiseert in het verhuren van luxemerken. My Wardrobe HQ verkoopt ook ‘pre-loved’ (tweedehands) items.
Consumenten kunnen kledingstukken en accessoires vier, zeven, tien of veertien dagen huren, waarna ze de keuze krijgen of ze het stuk kopen of terugbrengen. Opvallend: zowat de helft besluit het item uiteindelijk te houden, beweert My Wardrobe HQ. De huurprijzen per week variëren tussen de 41 en 170 Britse pond (ruwweg 50 tot 200 euro). Geen peulenschil, behalve als je weet dat een typische Burberry-trenchcoat algauw 2000 euro kost.
Huren kan momenteel enkel in het Verenigd Koninkrijk, maar in de rest van Europa kunnen shoppers wel al tweedehandsstukken bestellen. Anders dan via consumentenplatformen zoals Vinted gaat het hier om kledingstukken die hoofdzakelijk rechtstreeks van bij Burberry komen. Een aantal stukken komt van zogezegde VIP-klanten en van My Wardrobe HQ-shoppers, maar dan wordt de echtheid en staat van elk item extra geverifieerd. De tweedehandsprijzen starten dan ook vanaf 111 pond voor accessoires tot 750 pond voor de befaamde trenchcoats.
Stap richting circulaire economie
“Onze samenwerking met My Wardrobe HQ is complementair aan onze bredere strategie om tegen 2040 klimaatpositief te worden, waarbij we de principes van een circulaire economie voor luxe ondersteunen”, zegt Pam Batty, die bij Burberry vicepresident voor verantwoord ondernemen is. In 2019 ging Burberry al een partnerschap aan met tweedehandsplatform The Realreal, maar het verhuren van kleding werd tot nu toe als risicovol afgedaan: luxehuizen zijn bang om afbreuk te doen aan hun exclusieve imago.
Merken beginnen echter te beseffen dat ze de teugels beter zelf in handen nemen, aangezien tweedehandsverkoop in de komende vier jaar nog belooft te verdubbelen en elf keer sneller groeit dan gewone retail. Het risico op namaak of merkschade is groter als de luxehuizen consumenten en andere platformen de vrije loop laten dan als zij zelf cureren, klinkt het nu.
Met zorg voor het imago
My Wardrobe HQ heeft voor de Burberry-campagne een professionele modefotograaf ingehuurd, wat de presentatie volgens Vogue Business meer op luxermarketing dan op tweedehandsverkoop laat lijken. Veertig procent van de winst op elke Burberry-transactie wordt bovendien gedoneerd aan Smart Works, een Britse liefdadigheidsinstelling die sollicitatiekleding en coaching biedt aan kansarme werkloze vrouwen.
Ook zijn tweedehands of leasing belangrijke manieren om nieuwe, jonge klanten aan te spreken, die (nog) niet de volle pot kunnen betalen. Jongeren zijn vandaag erg gevoelig voor luxemode. Huurklanten van My Wardrobe zijn gemiddeld tussen de 25 en 35 jaar oud, tweedehandsklanten typisch tussen de 35 en 45 jaar. Dat het niet langer een taboe is, bewijst het feit dat luxewarenhuis Harrods sinds kort een afhaal- en retourpunt voor My Wardrobe HQ heeft.