Er beweegt wat op de Britse modemarkt. Online modeplatform Boohoo neemt het merk Debenhams over, maar laat de winkels voor wat ze zijn. Intussen lonkt Asos naar Arcadia.
“Grootste marktplaats van VK worden”
Boohoo Group legt 55 miljoen pond (62 miljoen euro) op tafel voor Debenhams. De deal omvat de merknaam inclusief interne merken, intellectuele eigendom en klantenlijsten. De winkels van de failliete warenhuisketen maken dus geen deel uit van de overeenkomst.
De deal zal naar verwachting het bereik van Boohoo helpen uitbreiden tot buiten de jeugdmode, meldt de Financial Times. Boohoo zei dat het van plan was “het Debenhams-platform opnieuw op te bouwen en opnieuw te lanceren” en “de grootste marktplaats van het Verenigd Koninkrijk op het gebied van mode, beauty, sport en huishoudartikelen” te creëren.
Asos heeft intussen exclusieve onderhandelingen aangeknoopt met Arcadia, over de overname van enkele merken waaronder de belangrijkste Topshop– en Topman-franchises. De Britse modegroep ging in november vorig jaar over de kop, mede als gevolg van de coronacrisis. Maar de problemen sleepten al veel langer aan. Asos denkt dat de merken een goede aanvulling zouden vormen op zijn bestaande portefeuille. Tegelijkertijd waarschuwde het bedrijf dat er geen zekerheid was op een deal.
Nog meer leegstand?
Boohoo en Asos hebben het voorbije jaar kunnen profiteren van de coronapandemie en hebben marktaandeel gewonnen van concurrenten die gedwongen werden winkels te sluiten tijdens de herhaalde lockdowns in het Verenigd Koninkrijk. Hun kortere en flexibelere toeleveringsketens stelden hen ook in staat om sneller over te stappen van formele kleding naar vrijetijdsitems als joggings, hoodies en leggings – kledingstukken die door de crisis plots heel populair werden.
Noch Asos noch Boohoo willen fysieke winkels exploiteren, wat betekent dat de resterende 118 warenhuizen van Debenhams en de meer dan 400 Arcadia-filialen, wellicht voorgoed zullen sluiten. Het het heeft ook tot gevolg dat het reeds enorme probleem van de leegstand in de Britse stadscentra alleen maar groter wordt.