Een vijftigtal obligatiehouders van FNG stappen naar de rechtbank: ze klagen zowel het modebedrijf als de drie oprichters aan, die hen bewust zouden hebben bedrogen en misleid.
Niet moeder maar verre dochter
Een groep misnoegde obligatiehouders dagvaardt de vennootschap zelf en oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Dat bericht De Standaard. Na het faillissement in de zomer van 2020 bleven de vele obligatiehouders immers met lege handen achter, terwijl er ondertussen al sprake is van een tweede doorstart aan de top.
Volgens de obligatiehouders was er bewuste misleiding in het spel: de structuur van FNG lijkt zo opgezet dat de modegroep, vroeger eigenaar van Brantano en tal van andere ketens, als een hagedis oneindig kon vervellen en zo “dode” of ongewenste onderdelen achter zich kon laten. Concreet zeggen de beleggers dat ze dachten te investeren in de toplaag van de groep, terwijl het uiteindelijk maar om een van de vele dochtervennootschappen ging.
Nieuwe doorstart in de maak
Zo kon het dat de vennootschap FNG ook na het faillissement nog kon blijven bestaan en vandaag een nieuwe doorstart voorbereidt. In juni moeten de aandeelhouders stemmen over een nieuwe raad van bestuur, nieuwe statuten én een kwijting van de in verdenking gestelde oprichters. De doorstart is noodzakelijk om het enige overblijvende onderdeel, e-commerceplatform Ellos, naar de beurs te brengen. Dat de oprichters op dit moment nog de grootste aandeelhouders zijn, nota bene met dubbel stemrecht, zint vooral kleine aandeelhouders niet, maar ze staan met hun rug tegen de muur als ze nog iets van hun geld willen zien.
De obligatiehouders hebben, door de complexe structuur, daarentegen al sinds het faillissement niks meer in de pap te brokken. Ook de banken viel dat lot te beurt: hun leningen gingen eveneens naar dochtervennootschappen die onderaan bungelden, waardoor de toplaag gevrijwaard blijft. In maart eisten zij al een schadevergoeding van 200 miljoen euro. De groep van vijftig obligatiehouders claimt 15 miljoen euro, maar vermoedelijk komen er nog een vijftigtal obligatiehouders bij en stijgt de eis tot 25 miljoen euro. Mogelijk wordt er ook nog een rechtszaak aangespannen tegen de andere verdachten in het dossier, met name advocatenkantoor NautaDutilh, advocate Elke Janssens en adviseur Kristof Van Hecke.