Food is de nieuwe mode: dat blijkt niet alleen uit The Future of Department Stores, heel wat luxemerken zetten de tering ook naar de nering met luxueuze brasseries en bars. Blurring op hoog niveau dus.
Taartjesvetes en topchefs
Steeds vaker slaan grote modehuizen de handen in elkaar met chefkoks en horeca-uitbaters om hun naam ook te koppelen aan succesvolle horecaconcepten. Pasta bij Gucci of gebak van Prada: het kan tegenwoordig allemaal. Gucci’s restaurant in Firenze heeft volgens Sabato zelfs meervoudig ‘beste chef ter wereld’ Massimo Bottura in de potten roeren.
Tussen Prada en LVMH speelt dan weer een taartjesvete. In Milaan kocht LVMH pasticceria Cova, een gerenommeerd koffie- en patisseriehuis waar ook Prada zijn zinnen op had gezet. Dat kocht dan maar concurrent Marchesi, volgens Sabato al sinds 1824 een grote naam in de Italiaanse stad, vooral omwille van zijn typische panettone-cakes. In 2014 vestigde Marchesi zich pal tegenover Cova en in 2018 opende ook een vestiging in Londen.
Een lange liefdesgeschiedenis
In de luxewereld hebben mode en ‘fine dining’ weliswaar een lange geschiedenis samen. Al sinds 1998 heeft Armani zijn restaurants – vandaag zijn dat er al meer dan twintig – die vooral als vlaggenschepen dienen voor de eigen interieurlijn. Naar dat voorbeeld kwam in België ook meubelmerk Flamant op de proppen met een horecagelegenheid in zijn vroegere Brusselse flagshipstore.
Gloednieuw maar toch ook nostalgisch is The Tiffany Blue Box Cafe, dat pas eind vorige maand de deuren opende bij Harrods’ in Londen. Luxeshoppers kunnen er nu zelf het befaamde ‘breakfast at Tiffany’s’ beleven, en waarom niet, meteen ook een sieraad op de kop tikken. In New York, Hongkong en Sjanghai is het concept al langer te vinden.
Winkelen gaat door de maag
Blurring is een niet te missen trend, ziet ook RetailDetail-hoofdredacteur in zijn nieuwe boek ‘The Future of Department Stores’. Food is de nieuwe mode, titelt hij zelfs een volledig hoofdstuk gewijd aan het fenomeen. Food en horeca worden steeds belangrijker om consumenten nog naar de fysieke winkels te lokken.
In een retaillandschap dat draait om beleving, gaat liefde immers maar al te graag door de maag. Dat luxelabels blurring naar een volgend niveau tillen, mag dan ook niet verwonderen. In Parijs kreeg het Armani-restaurant een Michelinster, in Tokio haalde het Beige-restaurant van Chanel er zelfs twee binnen.