“Moeilijk tweede kwartaal”
“Tijdens het tweede kwartaal waren de marktomstandigheden voor onszelf en onze distributeurs moeilijk, vooral in onze grotere afzetmarkten“, zegt Henrik Bunge, die sinds 1 augustus het tij moet keren bij Björn Borg. De nieuwbakken CEO verwijst onder meer naar “kleinere aankopen van zowel de zomercollectie als de huidige herfst/wintercollectie voor ondergoed en sportkledij.”
Zo viel de verkoop van ondergoed – met 59% van de omzet nog altijd veruit het belangrijkste segment van de groep – het voorbije halfjaar met 12% terug. Een soortgelijke daling was er voor de sportkledij, terwijl ook de verkoop van brillen en parfums achteruitging. Enkel de verkoop van tassen en schoenen bleef status quo. Alles samen viel de verkoop onder licentie zo’n 8% terug.
Alle gamma’s samengeteld verkocht het label in het tweede kwartaal voor zo’n 250 miljoen Zweedse kroon (27 miljoen euro), een daling met 9% tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De halfjaaromzet klokte af op 632 miljoen kroon (70 miljoen euro), 11% lager op jaarbasis. Schaars lichtpuntje: “E-commerce, dat een sterke groei neerzette in het tweede kwartaal”, al geeft de nieuwe CEO geen aparte cijfers.
België vooruit, Nederland achteruit
Björn Borg-producten zijn te koop in 30 landen, maar Nederland en thuisland Zweden zijn de twee belangrijkste markten voor de groep. Onze Noorderburen zijn goed voor 28% van de halfjaaromzet, een daling met 2% tegenover vorig jaar. Zweden staat op twee met 24% aandeel in de omzet, ook al -2%. In ons land gaat Björn Borg er dan weer op vooruit: de omzet ging 5% hoger, waardoor België op drie staat met 12% van de omzet. Dan volgen Denemarken en Noorwegen met 9% en Finland met 8% van de omzet.
Behalve in merkenboetieks verkoopt het concern zijn gamma in 38 monobrandstores (waarvan 17 in eigen beheer). Vorig jaar telde Björn Borg nog 57 van dergelijke monobrandstores, maar dat was vóór de grote reorganisatie bij de Nederlandse verdeler Dutch Brand Management.