Illegale transacties of niet?
LVMH bezit nu 22,6 procent van de aandelen van Hermès, maar verwierf die positie grotendeels in stilte. Volgens Hermès gebeurde dat echter via illegale transacties en via het manipuleren van de beurskoers.
LVMH verraste zijn sectorgenoot door in oktober 2010 te melden dat het toen een belang van 14 procent had opgebouwd. Dat gebeurde vooral via ‘afgeleide producten’, die volgens LVMH niet moesten worden aan de beursautoriteiten: het ging immers niet om aandelen zelf. De rechtstreekse investering in aandelen bleef tot dan trouwens net onder de meldingsdrempel van 5 procent.
Pas toen LVMH de afgeleide producten omzette in aandelen, ging het over tot een melding. In Frankrijk is men telkens verplicht te melden dat men een participatiedrempel van 5 procent in een beursgenoteerde onderneming overschrijdt.
De beurswaakhond volgt de redenering van LVHM niet en blijft erbij dat LVMH zijn positie te lang verborgen heeft gehouden. Daarom eisen de onderzoekers de maximumboete van 10 miljoen euro.
Hermès beschermt zich tegen vijandige LVMH-overname
Het doelwit Hermès wil trouwens niet weten van een grotere invloed van LVMH en heeft intussen een beschermingsconstructie opgezet om te vermijden dat zijn Franse rivaal die invloed vergroot. Ook vecht het de verwerving van de participatie aan via een apart geding. Hermès vreest namelijk dat LVMH en zijn topman Bernard Arnault uit zijn op een overname. Zelf zegt die dat het gewoon gaat om een langetermijnbelegging.
Hermès wordt gecontroleerd door de families Puech, Dumas en Guerrand, die samen meer dan 75 rechtstreekse afstammelingen van oprichter Emile Hermès tellen. Al lijkt er tussen de families ook een haar in de boter: een deel van de positie die LVMH opbouwde, is namelijk afkomstig van de familie Puech.
Over enkele weken moet het sanctiecomité van de AMF zich over de zaak uitspreken. Een poging van LVMH om de aanklacht onontvankelijk te laten verklaren, werd door de AMF afgewezen.