Heel wat kledingketens hebben er een zwak 2016 opzitten en ook in de eerste helft van 2017 worden de resultaten niet beter. Nochtans werd er dit jaar een stap voorwaarts verwacht na dat bijzonder zwakke 2016.
Slecht weer en laag consumentenvertrouwen
2016 was een zwart jaar voor de modesector in België, met de sluiting van de winkels van Charles Vögele en het faillissement van MS Mode België. Ook andere ketens stonden vorig jaar onder druk: JBC, LolaLiza en C&A moesten allemaal toezien hoe de omzet in België een terugval kende.
Die zwakke cijfers hadden heel wat verschillende oorzaken: zo was er zeer slecht weer, zowel in de zomer als in de winter, en ook de aanslagen van 22 maart hadden een bijzonder negatief effect. “Daardoor meden veel mensen winkel- en stadscentra”, zegt retailexpert Gino Van Ossel in De Tijd. “Bovendien was het consumentenvertrouwen ook voordien al erg laag.” Bij de modebedrijven klinkt daarnaast dat de consument meer geld uitgeeft aan andere zaken en minder aan mode. Ook dit jaar blijft de verwachte omzetstijging uit.
Opmars fast fashion
Enkel de goedkopere ketens als H&M, Zara en Primark zien hun omzet stijgen en moeten slechts een kleine winstdaling slikken. “Vaak worden buitenlandse ketens met de vinger gewezen als het slecht gaat met de kledingsector, maar dat is onterecht”, zegt Van Ossel. “Het echte probleem is dat het middensegment onder druk staat door de opkomst van H&M en co. Het Belgische JBC is daar het slachtoffer van, maar het Nederlandse C&A ook.” Een CEO van een keten uit het middensegment zegt dan ook dat de opmars van die fastfashionketens belangrijker is dan de opkomst van e-commerce.
Van Ossel stelt dat de winst van kledingketens onder druk zal blijven staan. Door de grote concurrentie moeten ze meer kortingen geven, terwijl ze ook nog moeten blijven investeren in e-commerce.