(update) Bij Brantano-moeder FNG hebben de medewerkers dit eerste soldenweekend mogelijk zonder wedde gewerkt. De banken hebben alle betalingen geblokkeerd, waaronder ook de lonen. Ondertussen is het faillissement ook uitgesproken.
Wie wil, blijft thuis
Bij FNG werden de lonen voor juli nog wel uitbetaald, maar vanaf 1 augustus heeft de failliete Brantano-moeder geen loongarantie verkregen van de banken. Dat laten zowel vakbond ACV Puls als interim-CEO Paul Lembrechts weten. Ook tankkaarten konden dit weekend niet meer worden gebruikt en omdat de wegentaksen evenmin werden betaald, reden geen vrachtwagens voor de modegroep.
De vakbond zegt de situatie in een brief als een staking te erkennen: “Wij willen de werknemers niet in onveilige toestanden storten, als ze weigeren om in deze penibele omstandigheden gratis te gaan werken, mogen ze thuis blijven.” De directie liet eveneens weten het door de vingers te zien als werknemers dit weekend niet aan de slag gingen, zei Lembrechts aan De Standaard. Toch gingen volgens de topman zaterdag bijna alle winkels van CKS open en “een belangrijk aantal winkels” van Brantano.
Vandaag is ondertussen het faillissement uitgesproken over 21 Belgische vennootschappen van FNG. Het gaat met name om de winkels van Brantano, Fred & Ginger, CKS, Concept Fashion, Expresso Belgium en Market Retail Belgium. Er zijn vier curatoren aangesteld, die nu ook opnieuw met de banken moeten onderhandelen, onder meer over het waarborgen van de lonen. Al op 25 juli bevroren de banken volgens Paul Lembrechts de rekeningen van FNG, wat ertoe geleid zou hebben dat de groep donderdag het faillissement moest aanvragen.
“Niets te verwijten”
Ondanks de slechte afloop, valt het management en de raad van toezicht van FNG niks te verwijten, vindt Lembrechts nog. In een interview met De Standaard verklaart hij zich nader: “De raad van toezicht heeft bijzondere inspanningen gedaan om samen met het management het bedrijf te redden. We hebben alle pistes onderzocht.” Achter de schermen wordt nog steeds door verschillende partijen gewerkt aan een mogelijke doorstart voor verschillende merken van de modeholding.
Het zouden volgens Lembrechts Roald Borré en Philippe Vandeurzen geweest zijn die in de raad van toezicht de kat de bel aanbonden over mogelijke fraude bij FNG. Hij zou begin dit jaar “pertinente vragen” hebben gesteld, onder meer over de 94 miljoen euro die uiteindelijk verdween aan dubieus gelabelde transacties in het buitenland. Borré investeerde met investeringsvehikel PMV eerder al 22,5 miljoen euro in FNG en zou later mee Lembrechts aan boord hebben gehaald als crisismanager.
Of er inderdaad fraude is gepleegd, wil de ex-baas van de VRT niet gezegd hebben: dat moet het onderzoek uitwijzen. Wel vindt hij het “vreemd” dat de holding uit ruim tachtig verschillende vennootschappen bestond. Het consortium van ondernemers rond ex-CEO Dieter Penninckx had voor Lembrechts niettemin een kans moeten krijgen als overnamekandidaat, vindt hij. Penninckx zou daarbinnen geen actieve rol hebben gespeeld, maar toch kreeg het idee (volgens sommigen door zijn betrokkenheid) geen gehoor bij de banken.