Prada kiest voor minder winkelopeningen
Het grootste slachtoffer is Prada, dat het voorbije boekjaar een winstdaling van 28 procent liet optekenen. De nettowinst van de groep kwam uit op 451 miljoen euro, waarmee de prognoses van de analisten niet gehaald werden. De totale omzet daalde dan weer met 1 procent naar 3,55 miljard euro.
Prada liet eerder al optekenen dat een dalende verkoop in China verantwoordelijk zou zijn voor een omzetdaling van 1 procent. Om de resultaten terug de hoogte in te krijgen, gaat het bedrijf een deel van zijn productieprocessen herbekijken en zullen er minder winkels openen dit jaar. Vorig jaar waren dat er 54, maar voor 2015 wordt er gemikt op slechts 30 openingen.
Tragere groei in Azië
Prada is echter niet het enige bedrijf dat het moeilijk heeft: ook bij Kering was er slechts een minimale omzetgroei van 1,1 procent het voorbije boekjaar. De meeste merken van de groep deden het nog naar behoren, maar Gucci zag zijn omzet met 1,1 procent dalen naar 3,5 miljard euro. Kering hoopt Gucci dan ook op het juiste spoor te krijgen door het een modernere identiteit te geven.
Ook bij de al even Franse luxegroep LVMH is de groei vertraagd ten opzichte van de voorbije jaren, toen de omzet met meer dan tien procent groeide. De voorbije twee jaar werd dat tempo echter niet volgehouden: in 2014 halveerde de omzetgroei tot 6 procent.
De grootste oorzaak voor die tragere groei in de luxesector is de tegenvallende verkoop in Azië: daar zijn luxeproducten in heel wat minder populair geworden vanwege verschillende corruptiezaken. Bedrijven die de focus te hard op Azië legden, zoals Prada, betalen daar nu de prijs voor.