America Today en MS Mode verwachten rood jaar

Gevel winkel van retailer MS Mode in Nederland
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

America Today beleefde een stabiel 2019, terwijl zusterketen MS Mode flink in het rood terechtkwam. En dat was nog voor de coronacrisis, die ook dit jaar voor rode cijfers zal zorgen.

 

Duik van 3,5 miljoen euro

In 2019 eindigde MS Mode het jaar met een EBITDA van 3,6 miljoen euro onder nul, terwijl de Nederlandse modeketen een jaar eerder nog een positieve operationele winst van 1 miljoen euro haalde. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Coolinvestments, de modeholding van de Nederlandse ondernemer Roland Kahn, die Retailtrends kon inkijken. De omzet klokte af op 122,7 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van bijna 3,5 miljoen euro ten opzichte van 2018. Online groeide de verkoop wel van 15,6 naar 16,5 miljoen euro.


Het verlies van de plussize-keten zou vooral te wijten zijn aan opstapelende voorraden en noodzakelijke investeringen. Zo werkte het bedrijf de verouderde voorraad weliswaar weg, maar moest de keten er enorm diepe kortingen voor over hebben. Ook gebeurden vorig jaar grote investeringen in omnichannel-tools en meer operationele efficiëntie. Er werden bijvoorbeeld nieuwe kassasystemen in gebruik genomen en de internetverbindingen zijn in alle winkels vernieuwd.

 

Moeilijk te repareren

In het laatste kwartaal van 2019 was beterschap te zien, die nog voortduurde tot de coronapandemie toesloeg in maart 2020. Modeholding Coolinvestments is zwaar getroffen door de gezondheidscrisis en verwacht dit jaar met verlies te eindigen, ook bij dochterketen America Today. “Het volledige stilvallen van de omzet in het voorjaar laat zich, ondanks de steunpakketten van de overheid, moeilijk repareren”, klinkt het. 


America Today bleef vorig jaar nog wel boven nul, met een brutobedrijfswinst van 2,8 miljoen euro. Dat is licht meer dan het EBITDA van 2,7 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bleef daarentegen helemaal stabiel en stokte op 58,2 miljoen euro. Het betekende weliswaar een fysieke daling, want online steeg de verkoop van 11,3 miljoen naar 12,6 miljoen euro. Nog voor de coronacrisis haalde e-commerce zo een omzetaandeel van 21,6% bij het merk.