Persoonlijke assistent
Siri is een soort persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenningssoftware. Als je Siri een vraag stelt, antwoordt hij en toont hij resultaten op het scherm. Met Siri kun je een taxi reserveren of een tafel in een restaurant, je kunt sms’jes en mails versturen, maar net zo goed op het web zoeken en routebeschrijvingen opvragen. Siri is voorlopig enkel beschikbaar op de iPhone 4S in het Engels, Duits en Frans. Op de Nederlandstalige versie is het nog even wachten.
Ook shoppers hebben hun heil in Siri gevonden, zo blijkt. Een onderzoek van Catapult Marketing in februari 2012 wees uit dat meer dan een derde van de iPhonegebruikers reeds gebruikmaakte van de toepassing tijdens het shoppen of alleszins de intentie heeft dit in de nabije toekomst te doen. Winkelprijzen vergelijken blijkt de meest populaire toepassing, samen met het checken van voorraden in andere filialen. Nog een populaire toepassing is het zoeken naar de dichtstbijzijnde deals en kortingbonnen tijdens het shoppen.
Kinderkwaaltjes
Siri is een vrij jonge toepassing en heeft nog wat last van kinderkwaaltjes. De precisie van de spraakherkenning staat dus nog niet geheel op punt, zo heeft de software moeite met het begrijpen van Engels met een accent. Geheel op Amerikaanse wijze kloeg een man uit New York Apple onlangs aan. Volgens de misnoegde klant zou Siri niet de dingen kunnen die Apple beloofde. Hij doelde hiermee onder meer op het krijgen van instructies over het knopen van een stropdas en het leren spelen van gitaarakkoorden. Apple geeft op haar website wel duidelijk aan dat Siri in betafase verkeert en dat de software nog in ontwikkeling is.
Kinderziektes of niet, Siri vormt wellicht de voorbode van een totaal nieuwe manier om met je telefoon om te gaan. Over een paar jaar zullen stemcommando’s misschien even ingeburgerd zijn als het intoetsen van tekst of het aantoetsen van functies op een smartphone. Dat de nieuwe toepassing ook de concurrentie niet onberoerd laat, bewijst Google met Assistant, een spraakgestuurde dienst die gebruikers van informatie kan voorzien, terwijl Microsoft het soortgelijke TellMe ontwikkelde.