Pas eerste grote website in ons land
Hoewel Bitcoins al vier jaar bestaan, is Pizza.be pas de eerste grote Belgische website die online betalingen met de internetmunt accepteert. Het is wel meteen een van de grotere: bij de bestelsite zijn in ons land liefst 1.100 bezorgrestaurants aangesloten.
“Ongeveer 35% van al onze bestellingen wordt online betaald. Hoewel het populaire Bancontact/MisterCash en PayPal voorlopig niet van de troon zullen worden gestoten, juichen wij nog meer keuzevrijheid voor de consument op dit vlak erg toe”, zegt Imad Qutob, marketingmanager van Pizza.be.
Pizza.be werd in 2003 opgericht door de Nederlandse ondernemer Jitse Groen. Het bedrijf verwerkt in de Benelux inmiddels meer dan 1 miljoen bestellingen per maand. Het Nederlandse moederbedrijf Takeaway.com is actief in 9 landen met meer dan 25.000 aangesloten restaurants.
In januari 2012 investeerde Prime Ventures 13 miljoen euro in het bedrijf om de internationale groei te versnellen. Vorige maand voegde het bedrijf nog de marktleider in Vietnam aan zijn portfolio toe.
Erkenning groeit voor Bitcoin
Leuk detail: de allereerste Bitcoin-transactie ooit was eveneens het bestellen van een pizza. Ene Laszlo Hanyecz betaalde vier jaar geleden 10.000 Bitcoins, toen slechts 20 euro, maar tegen de huidige wisselkoers zo’n 1,6 miljoen euro. De koers van de Bitcoin piekt op dit moment ergens tussen 240 en 260 euro. Voor het bestellen van een pizza van 7 euro betaalt de consument dus ongeveer 0,03 Bitcoins.
De Bitcoin, de puur digitale munteenheid die – anders dan officieel geld – niet onder de controle van een centrale bank valt, geniet de laatste tijd groeiende belangstelling. Vorige week werd de internetmunt al geïntroduceerd bij Thuisbezorgd.nl in Nederland. Ook Lieferservice.de in Duitsland en zijn Oostenrijkse tegenhanger Lieferservice.at aanvaarden Bitcoins als betaalmiddel.
De digitale munt is intussen in Duitsland officieel erkend als “particuliere munt” en in het Canadese Vancouver werd de eerste Bitcoin-bankautomaat in gebruik genomen. Daarmee kunnen mensen Bitcoins wisselen voor euro’s en dollars, en vice versa. Na vier jaar zijn er wereldwijd circa 11 miljoen Bitcoins in omloop.