Uit een onderzoek van webwinkelbedrijf Byte blijkt dat nog steeds een aanzienlijk aantal webwinkels niet degelijk beveiligd zijn, waardoor het voor hackers te eenvoudig is om de betaalgegevens van de klanten te stelen.
Ook Nederlandse en Belgische sites
In het onderzoek van Byte werd de beveiliging van 300.000 webwinkels wereldwijd bekeken en daaruit bleek dat maar liefst 6.000 van de bekeken webshops gehackt waren. Mogelijk wil dat zeggen dat de betaalgegevens van de klanten op dat moment ook gestolen zijn. “En dit is nog maar een steekproef”, zegt Willem de Groot, hoofd beveiliging bij Byte, aan BNR. “In de praktijk zullen het er naar verwachting nog meer zijn.”
Op de lijst van onveilige websites stonden trouwens 16 Belgische en maar liefst 250 Nederlandse webwinkels. In Nederland werd het probleem al grotendeels aangepakt, want momenteel zijn van die 250 webshops er nog maar 87 onveilig. Volgens De Groot komen er wereldwijd wel dagelijks 85 onveilige webwinkels bij.
“Met de billen bloot”
De Groot publiceerde de lijst, omdat hij vond dat het publiek recht heeft om te weten welke websites onveilig zijn. Ook Google duidt tegenwoordig onveilige webwinkels in het rood aan, om consumenten te waarschuwen.
Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org en tevens voorzitter van de Europese brancheorganisatie voor webwinkels, vindt het alvast terecht dat de winkels publiek worden gemaakt. “Wij ondersteunen en controleren onze leden op dit soort lekken. Wij verwachten daardoor niet dat onze leden hierbij betrokken zijn. Maar als je als webwinkel dit niet goed afschermt, moet je met de billen bloot. Dat vind ik zeker terecht.”