“Overwinning voor miljoenen consumenten”
Volgens de rechter in New York is aangetoond dat de uitgevers wel degelijk samenwerkten om de concurrentie te beperken en zo de prijzen hoog te houden, en dat Apple daar een centrale rol bij speelde. “Zonder de orkestratie door Apple zou de samenzwering in het voorjaar van 2010 niet zo succesvol zijn geweest”, stelde rechter Denise Cote.
In een 159 pagina’s tellend vonnis oordeelde ze dat de “samenzwering” ertoe heeft geleid dat de prijzen van een aantal e-books stegen van 9,99 tot 12,99 of 14,99 dollar per boek.
“Dit vonnis is een overwinning voor miljoenen consumenten die ervoor kiezen om boeken elektronisch te lezen,” zei Bill Baer, chef van de antitrust-afdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie. “De beslissing van de rechter is een cruciale stap in het ongedaan maken van de schade veroorzaakt door de illegale acties van Apple.”
De schuldigverklaring is wel nog maar een eerste stap in het proces. Nu volgt nog een nieuwe rechtszaak om te beslissen of Apple een schadevergoeding moet ophoesten en, zo ja, hoeveel dan wel. De uitgevers zelf blijven buiten schot omdat zij al een schikking hadden getroffen met de federale overheid.
Apple in beroep
Apple zelf heeft altijd ontkend dat het de concurrentieregels heeft overtreden. “Toen we de iBookstore in 2010 hebben gelanceerd, boden we klanten net meer keuze, brachten we innovatie en concurrentie in de markt, en doorprikten we het monopolie van Amazon. We hebben niets verkeerds gedaan”, zo reageerde Apple bij monde van woordvoerder Tom Neumayr. Het concern gaat dan ook in beroep.
Eerder tikte ook de Europese Commissie Apple en vijf grote uitgevers al op de vingers in verband met illegale prijsafspraken rond elektronische boeken. Die zaak eindigde in een schikking.