Sterkere dip dan anders
De lagere prijzen in de zomer zijn een jaarlijks weerkerend fenomeen, alleen is het nu wat sterker dan anders. Het koude voorjaar zorgde ervoor dat de groei van groenten en fruit later op gang kwam, maar dat keerde in juli, toen de zomer in volle kracht doorbrak. Daardoor kregen heel wat groenten en fruit een flinke energieboost, met als gevolg een piek in het aanbod.
Aan de vraagzijde kon de piek in het aanbod moeilijk worden opgevangen, want in de zomer zijn heel wat mensen op reis. De vakantiedip geldt bovendien niet alleen voor België, maar ook voor heel wat landen in de buurt. Dat maakt dat ook de uitvoer naar de klassieke afzetmarkten weinig soelaas bracht.
Om de gevolgen van het aanbodoverschot enigszins onder controle te houden, vroegen de veilingen dan ook aan de supermarktketens om bijvoorbeeld tomaten tegen gunstprijzen aan te bieden. Voorts probeerden ze een deel van de export te verleggen naar Centraal-Europa, waar de groenten door de lage prijzen betaalbaarder werden voor de consument.
Wellicht staan de prijzen nu op hun laagste peil. De piek in het aanbod en het dal in de vraag lijken stilaan over.