De Europese voedselautoriteit heeft de consumptie van eendenkroos goedgekeurd. Ligt de gezonde en duurzame groente, die ook bekend staat als waterlinzen, straks in de supermarktrekken?
Na tien jaar onderzoek
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft eerder deze week de productie en consumptie van twee soorten eendenkroos of waterlinzen als verse groente goedgekeurd. Dat gebeurde na aanvragen door de Nederlandse Wageningen University, die bijna tien jaar onderzoek verrichtte naar het potentieel van de waterplant.
We kennen eendenkroos als kleine drijvende plantjes op vijvers of in sloten – en voor alle duidelijkheid: die “wilde” varianten zijn niet geschikt voor menselijke consumptie, omdat de hygiëne niet gegarandeerd is. De plant neemt immers makkelijk schadelijke stoffen op. Maar waterlinzen uit gecontroleerde teelt zijn perfect veilig, en ook gezond en duurzaam bovendien. “Uit studies kwam naar voren dat de eiwitten goed werden verteerd en opgenomen door het lichaam en dat er geen nadelige effecten waren op de gezondheid, zoals allergische reacties, constipatie of verhoogde bloeddruk,” zegt onderzoeker Ingrid van der Meer. In Azië wordt de plant al langer gegeten.
Eenvoudige teelt
De groente bevat niet alleen de vitamines A, C en E maar ook B12, een vitamine die haast uitsluitend in dierlijke producten te vinden is. Dat maakt eendenkroos al bijzonder. Interessant zijn ook mineralen als ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink. Bovendien heeft het een relatief hoog eiwitgehalte – even hoog als dat van soja, dubbel zoveel als spinazie. Je kan waterlinzen dan ook zien als een nieuwe soort superfood. Het kan een rol spelen in de eiwittransitie.
De teelt is vrij eenvoudig, op een klein laagje water, zonder bestrijdingsmiddelen of extra licht. De plant vermeerdert zich erg snel waardoor er elke week geoogst kan worden. Doordat de teelt maar weinig oppervlakte nodig heeft, zien experts eendenkroos als één van de gewassen die de impact van klimaatverandering kunnen verminderen en wat druk kunnen halen van het intensieve gebruik van landbouwgrond.
Veelzijdig product
Of eendenkroos ook lekker is? De groente smaakt eerder neutraal, ergens tussen spinazie, waterkers en andijvie in. De toepassingsmogelijkheden zijn divers: in stamppot of soep, ravioli of quiche bijvoorbeeld. Ook in shakes, spreads, pesto of groenteburgers zouden waterlinzen passen.
Voorlopig verschijnt de plant nog niet in de supermarktrekken: er zijn immers nog niet genoeg telers om voldoende productie te garanderen. “Telers, producenten en supermarkten kijken naar elkaar. Wie durft de eerste stap te zetten? Dit moet je als keten gezamenlijk oppakken.”
De watergroente zal dan ook eerst in (exclusieve) restaurants op de kaart verschijnen als bijzonder ingrediënt. Later kan ze in de winkels worden verkocht, vers verpakt, diepgevroren, of verwerkt in gerechten. Dat zal vermoedelijk nog enkele jaren duren: “Het zou prachtig zijn als waterlinzen over een jaar of drie in de supermarktschappen liggen.”