Omzet trappelt ter plaatse
Vooral de kwartaalwinst kreeg een flinke knauw: van 4,4 miljard dollar vorig jaar naar 3,6 miljard dollar (omgerekend zo’n 3,2 miljard euro) nu. Bestuursvoorzitter Doug McMillon haalt “stijgende arbeidskosten” en “negatieve wisselkoerseffecten” aan als hoofdverklaring, al drukten ook extra investeringen in online en lagere vergoedingen voor medische producten op de winst.
Bovendien lijdt de Britse supermarktdochter Asda zwaar onder de concurrentie van discounters Aldi en Lidl. Door de aanhoudende prijzenoorlog zag Asda zijn vergelijkbare omzet in het voorbije kwartaal met 4,7% zakken, al ziet topman Andy Clarke naar eigen zeggen “tekenen van beterschap in het derde kwartaal”.
Jaarprognose 10% lager
Walmart benadrukt wel dat de oplopende kosten nodig zijn om de beoogde toekomstige groei te bereiken: “Hoewel het niet zo snel gaat als we zelf zouden willen, zijn onze fundamenten aan het verbeteren”, zegt McMillon. “In dit geval vereisen de veranderingen die we willen ook investeringen, en die gaan onze winst dit jaar onder druk zetten.”
Het gevolg is alvast een flink winstalarm: voor zijn huidige boekjaar (dat nog loopt tot 31 januari 2016) rekent Walmart nu op een winst per aandeel van 4,40 tot 4,70 dollar, een kleine 10% onder de eerdere prognose van 4,70 à 5,05 dollar per aandeel.