De Finse start-up Solar Foods ontwikkelt een revolutionaire nieuwe voedingsstof, die bijna letterlijk uit de lucht komt vallen. De proteïne, op basis van waterstof en grondbacteriën, moet al in 2025 concurreren met soja en is tien keer efficiënter.
Eten van de toekomst?
Door bacteriën te mengen met waterstof, ontstaat een ongezien soort meel dat weleens de voeding van de toekomst kan worden. Het idee ontstond al voor ruimtevoeding in de jaren 1960, maar wordt nu voor het eerst in de praktijk gebracht in het lab van Solar Foods in Helsinki.
Water wordt gesplitst tot waterstofdeeltjes met behulp van elektriciteit en het eindresultaat is een gelig proteïnemeel, dat op zich geur noch smaakt heeft. Dat is precies de bedoeling, want zo kan het goedje voor bijna eender welke voeding gebruikt. Zo zien de ontwikkelaars er een mogelijke basis voor pasta en brood, maar kan het ook palmolie gaan vervangen in sauzen, koekjes en meer.
Ook in de vleesindustrie kan het poeder, Solein genaamd, een ontzettend grote rol gaan spelen. Al tegen 2025 verwacht de producent de kostprijs van soja te kunnen evenaren, wat het een interessant alternatief voor dierenvoeding maakt. Of nog beter voor het milieu en de overbevraagde planeet: de nieuwe proteïne kan dienen als basis voor kweekvlees of kweekvis.
5,5 miljoen euro opgehaald
Omdat er bijna geen oppervlakte en amper grondstoffen voor nodig zijn, noemen de Finse wetenschappers hun systeem hyperefficiënt en duurzaam. Wel is een vlotte beschikbaarheid en lage kostprijs voor duurzame elektriciteit een voorwaarde, aangezien elektriciteit een cruciaal onderdeel is in het proces. Solar Foods heeft alvast een eerste investeringsronde van 5,5 miljoen euro binnengehaald voor de verdere ontwikkeling en commercialisering.
Steeds vaker grijpen wetenschappers naar synthetische voeding om de klimaatproblemen en toenemende voedselschaarste aan te pakken. Landbouw zoals we die vandaag kennen is een belangrijke factor in de huidige klimaatcrisis, concludeert onderzoeker George Monbiot in de documentaire Apocalypse Cow. We evolueren daarom richting ‘boerderijloze’ voeding, zeker als synthetische voeding tegen 2035 inderdaad tien keer efficiënter dan fotosynthese en tien keer goedkoper dan dierlijke voeding zou zijn.