41 van de 62 Lunch Garden restaurants starten nu snel door na het faillissement. De nieuwe eigenaar, het Antwerpse investeringsfonds CIM Capital, lijkt niet van plan het roer meteen radicaal om te gooien.
“We geloven in het basisconcept”
Nu CIM Capital een akkoord heeft bereikt met de curatoren over een doorstart van de restaurantketen, waarbij 24 vestigingen in eigen beheer en 17 in franchise worden gered, zullen de betrokken restaurants vanaf vandaag heropenen. 430 medewerkers behouden hun baan. Klanten hoeven niet meteen een nieuwe menukaart of een omgegooid concept te verwachten: voorlopig verandert er niets aan de vertrouwde formule.
“We geloven in het basisconcept”, zegt CEO Erik Verkest van CIM Capital aan Het Nieuwsblad. “De betaalbare, goede brasseriekeuken heeft zijn plaats in de markt. Lunch Garden profiteert ook van de goede locaties die ze hebben en er is goed en gemotiveerd personeel. En de afgelopen dagen hebben we met eigen ogen ook kunnen vaststellen dat er een trouw publiek is dat enorm begaan is met het sterk merk, Lunch Garden. We zijn dus niet meteen van plan om grote veranderingen door te voeren.”
“Opnieuw investeren”
Lunch Garden blijft inzetten op de Belgische klassiekers, al sluit het bedrijf niet uit dat er meer gezonde suggesties op de kaart verschijnen, of dat de porties worden aangepast. Ook wil de directie innovaties uittesten, zoals bestellen en afhalen of onbemande kassa’s. Maar niet elke vernieuwing slaat aan, weet Lunch Garden-directeur Stephan Brouwers: “We hebben even geprobeerd om de QR-code en bediening aan tafel in te voeren, maar dat was zonder succes.” Wel gaat het bedrijf meer flexijobbers inzetten.
Waarom Lunch Garden dan failliet moest gaan, als het concept fundamenteel goed zit? Dat heeft alles te maken met de hoge schuldenlast die de keten had opgebouwd, onder andere door de Covid-crisis. Het bedrijf had de middelen niet meer om te investeren. “Door het faillissement wordt die historische schuld achtergelaten en kan er nu wel opnieuw geïnvesteerd worden.”