De Siberische prijsvechter Mere bergt z’n Europese expansieplannen op. Door de Russische inval in Oekraïne is het klimaat ongunstig voor de nieuwkomer, die bovendien amper leveranciers weet te vinden.
Lege rekken
In het voorjaar van 2021 kondigde Mere, een Russische harddiscounter die in eigen land onder de naam Svetofor opereert, grote Europese veroveringsplannen aan: de keten wilde honderden winkels openen, die zich zouden onderscheiden door ultralage prijzen. Het bedrijf legde verschillende locaties vast in België, het VK, Spanje en Frankrijk. Slechts een handvol van die aangekondigde winkels ging ook daadwerkelijk open.
Nu lijkt het doek definitief te vallen: in het VK sluit Mere binnen twee weken z’n enige winkel, in Preston. Verdere openingen die op de planning stonden, worden opgeschort. De retailer heeft dat gemeld aan leveranciers en medewerkers, schrijft The Grocer. Mere verwijst naar de “politieke situatie” na de Russische invasie in Oekraïne. Die maakt het moeilijk om zaken te blijven doen in het VK.
Nochtans had het bedrijf aanvankelijk de ambitie om er wel 300 winkels te openen. Maar de start verliep bijzonder moeizaam: de prijsvechter had ook lang voor de Oekraïnecrisis de grootste moeite om leveranciers te vinden. De keten neemt alleen producten af als ze die 20 à 30% goedkoper kan verkopen dan Aldi en Lidl. Bovendien moeten fabrikanten hun producten zelf aan de winkels leveren en worden ze enkel betaald voor wat verkocht is. Onverkochte voorraden moeten ze weer komen ophalen. Dat resulteerde in lege rekken. Beterschap is niet in zicht, nu veel leveranciers willen vermijden om zaken te doen met Russische bedrijven.
Geen vergunning
Het VK is geen alleenstaand geval. Ook in Spanje blaast de discounter de aftocht: alle acht winkels gaan er dicht, minder dan een jaar na de start. In Frankrijk stond Mere op het punt om een eerste winkel te openen in Thionville, ten noorden van Metz. Maar daar steekt de burgemeester nu een stokje voor: hij weigert een vergunning te verlenen. “Wij mobiliseren ons om Oekraïense vluchtelingen te helpen: het is dan ook incoherent om tegelijkertijd een Russische economische speler bij ons te hebben”, klinkt het.
In België lijken de ambities van Mere eveneens getemperd. Voormalig bestuurder Jean-Claude De Gheest is alleszins al sinds september niet meer bij de plannen betrokken, meldt hij donderdag aan Het Nieuwsblad. “De winkel in Opwijk werd geïnstalleerd, maar er waren geen producten.” Ook hier vond de retailer geen leveranciers die aan bodemprijzen wilden leveren. Met de oorlog in Oekraïne lijkt de kans bovendien erg klein dat de komst van een Russische discounter op veel enthousiasme van de consument mag rekenen.
In Duitsland houdt Mere nog zes winkels over: daarover hebben we voorlopig geen nieuws.