De overname van Aoste en Marcassou door What’s Cooking? (de nieuwe naam van Ter Beke) dreigt in het water te vallen. Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit gaat niet akkoord.
Rood licht
Anderhalf jaar geleden maakte het toenmalige Ter Beke bekend dat het Imperial Meat en Stegeman, de Benelux-dochterbedrijven van het Mexicaanse Sigma, wilde overnemen. Het zou een grote consolidatieslag betekenen in de charcuteriewereld, want Ter Beke (sinds een paar maanden What’s Cooking?) is al marktleider in België terwijl Imperial Meat met Marcassou en Aoste de nummer twee is.
Precies die marktpositie zint de Belgische concurrentiewaakhond niet. Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit wil geen groen licht geven voor de overname. Dat betekent weliswaar nog niet dat de plannen al van tafel zijn, want de Belgische Mededingingsautoriteit moet later nog definitief beslissen. Het advies van het auditoraat is daarbij niet bindend. Over het Nederlandse deel van de acquisitie is ook nog geen oordeel.
What’s Cooking? verdedigt zich alvast ten opzichte van het auditoraat en dient een schriftelijk weerwoord in. Vooral voor de huismerkproducten zou er veel internationale concurrentie zijn, en daar houdt de concurrentiewaakhond nu onvoldoende rekening mee. Ondertussen wil What’s Cooking? zelf minder afhankelijk worden van de vleesmarkt: tegen 2030 moet minstens 15% van de omzet van vegetarische of plantaardige producten afkomstig zijn.