De voedselprijzen op de wereldmarkt hebben hun hoogste punt bereikt sinds het begin van de metingen in 1990. In de afgelopen maand januari 2011 stegen de prijzen 3,4%. De VN-landbouworganisatie FAO meent dat dit piekniveau de komende maanden zal aanhouden en waarschuwt voor de gevolgen in ontwikkelingslanden.
Voeding is sinds juni 2010 gemiddeld 37% in prijs toegenomen. De grootste stijger is suiker, die maar liefst 87% duurder is geworden. Oliën werden 65% duurder. Aanhoudende droogtes in onder andere Rusland en Argentinië deden ook de graanprijzen sinds juni met zowat 60% stijgen. Zelfs vlees en zuivel namen globaal genomen in prijs toe, al bleef het bij een stijging van 9%.
Wegens die prijstoenames sneuvelde nu het voormalige record van juni 2008. Voor voedingsproducent betekent dit een zware druk op de marges. De FAO wil er evenwel op wijzen dat het om een wereldgemiddelde gaat. In sommige regio’s waren de oogsten in 2010 wel goed, en blijven de voedingsprijzen bijgevolg op een lager niveau.
Bron: De Tijd