De Belgische Federatie van Voedselbanken verdeelde vorig jaar 52 miljoen maaltijden aan hulpbehoevenden, een record. Het aantal donaties neemt wel licht af: voedsel weggooien is voor bedrijven (te) vaak goedkoper.
Fiscale discriminatie
Vorig jaar zochten elke maand 209.000 Belgen hulp bij één van de 698 organisaties die aangesloten zijn bij de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB). Dat is een lichte daling vergeleken met 2023, maar wel een stijging met 50% in tien jaar tijd. De BFVB verdeelde net geen 26.000 ton goederen of 52 miljoen maaltijden, een absoluut record.
De Voedselbanken zien echter een verdere afname van de voedseldonaties door de voedingsindustrie en de veilingen. De voedingsindustrie schonk 5.116 ton producten, supermarkten 8.576 ton en veilingen 452 ton. Verder kocht de federatie 11.600 ton met middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF+) en financiële donaties vanuit overheid en bedrijven. Meer dan de helft (55%) van de verdeelde voedingsmiddelen waren onverkochte producten of overschotten. Op deze manier blijven de Voedselbanken ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedselverspilling.
Toch verkiezen veel bedrijven om hun restproducten tegen zeer lage prijzen te verkopen of ze te vernietigen: dat is vaak goedkoper omdat ze dan hun verliezen fiscaal kunnen aftrekken. Die fiscale discriminatie wil de nieuwe regering op vraag van de BFVB aanpakken, door de strikte 15-dagenregel voor de vrijstelling van btw op gedoneerde goederen te versoepelen, de lijst van producten die in aanmerking komen uit te breiden en bedrijven toe te staan de kostprijs van gedoneerde goederen volledig fiscaal af te trekken.