De afgelopen drie jaar zijn de voedingsprijzen in België sterker gestegen dan in de meeste buurlanden, blijkt uit een nieuwe inflatiestudie. Er zijn wel grote verschillen tussen de producten.
Essentiële producten
Een nieuw rapport van Eric Dor, directeur economische studies aan de IÉSEG School of Management, vergelijkt de stijging van de voedingsprijzen tussen België en de andere landen van de eurozone van oktober 2021 tot oktober 2024. De gemiddelde voedingsprijzen stegen in die periode met 27% in België, terwijl ze in Luxemburg (21,4%), Frankrijk (22,9%), Italië (24,3%), Nederland (24,9%) en vier andere landen van de eurozone minder sterk stegen.
Wel zijn er grote verschillen tussen producten. De prijsstijging was het sterkst voor olijfolie (100,6%), aardappelen (48,3%) en eieren (42,1%). De prijzen stegen het minst voor gedroogd fruit en noten (7,2%), sterke dranken en likeuren (7,9%) en zware bieren (10,9%).
Opmerkelijk is dat de prijsstijgingen voor veel essentiële producten in België sterker waren dan in de buurlanden: brood (+27,3%), gevogelte (+33,5%), kazen (+33,4%), volle melk (+30,9%), olijfolie en eieren. Suiker (+35,4%), rundvlees (+19,16%) en sauzen en specerijen (+24%) stegen in België dan weer minder sterk dan in de buurlanden.