Impact op klimaat
De Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie stelde tijdens het congres dat de vleesconsumptie elk jaar met 1,6% zal stijgen. Sinds 1961 is het vleesverbruik in de wereld bijna verdubbeld, van 23,1 kg vlees per jaar in 1961 naar 42,2 kg in 2011.
“De voorbije twintig jaar hebben de opkomende landen een revolutie doorgemaakt op het vlak van het kweken en dat heeft geleid tot een hogere vleesconsumptie, in het bijzonder voor varkensvlees en gevogelte”, zei de Franse onderzoeker Pierre Sans. In de rijkere landen is het vleesverbruik wel gedaald: dat is het gevolg van stijgende prijzen, maar ook het groeiende besef van consumenten rond de impact van vleesconsumptie.
Steeds meer consumenten maken zich zorgen over dierenwelzijn, maar ook het impact van vleesproductie op het klimaat wordt steeds bekender. Volgens Erik Mathijs, landbouweconoom aan de universiteit van Leuven, zullen onderhandelingen over het klimaat dan ook rekening moeten houden met vleesproductie.