In mei zijn de voedingsprijzen in Nederland sterk gestegen: vooral voor vis en vlees moet nu beduidend meer betaald worden.
Verhoging btw
In vergelijking met een jaar geleden zijn de voedingsprijzen met 3,8% toegenomen, de grootste stijging op jaarbasis in de voorbije tien jaar. Vlees en vis zijn gemiddeld zo’n 5% duurder geworden, maar ook de gemiddelde prijs van brood en granen ging afgelopen jaar met 3,8% omhoog. In dezelfde periode steeg de consumptieprijsindex voor alle goederen en diensten met ‘slechts’ 2,4%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de verhoging van het laagste btw-tarief in januari van 6 naar 9% een “opdrijvend effect gehad op de prijsstijging van voedingsmiddelen.”
Een Nederlands gezin geeft gemiddeld iets meer dan 10% van zijn inkomen uit aan voeding. Bijna een kwart daarvan gaat naar vlees en vis, 22% van het voedingsbudget naar groenten en fruit. Brood en graanproducten hebben een vergelijkbaar aandeel (21,8%).
Nederland blijft ‘goedkoop’
Over een periode van 10 jaar bekeken stegen de prijzen van voedingsmiddelen gemiddeld met 14,5%. Dat is minder sterk dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten (+16%). Tijdens de afgelopen tien jaar werden de grootste prijsstijgingen genoteerd voor groenten en fruit (+19,8%) en voor vlees en vis (+17,8%).
De prijsstijgingen betekenen niet dat voeding in Nederland nu duur is: in vergelijking met de meeste Europese landen zijn voedingsmiddelen er nog steeds goedkoper, alleen in Duitsland liggen de prijzen iets lager. Toch mag men er van uitgaan dat het voor Belgische consumenten sinds de btw-verhoging iets minder interessant is geworden om te gaan shoppen over de Nederlandse grens.