Vandaag lanceert de Vlaamse overheid samen met 64 partners de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Via de eiwitshift wil ze bijdragen aan een verantwoord en gezond voedingspatroon.
Verhouding omkeren
De Green Deal is een initiatief van omgevingsminister Zuhal Demir, die vooral de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in onze voeding wil verbeteren.
Eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen zowel van dierlijke (bijvoorbeeld vlees, vis, melk) als van plantaardige (noten, peulvruchten,…) oorsprong zijn. Daarbij hebben dierlijke producten over het algemeen een grotere milieuvoetafdruk dan plantaardige eiwitbronnen. Gemiddeld gesproken halen we vandaag 60% van onze eiwitten uit producten van dierlijke oorsprong. De Green Deal heeft de ambitie om die verhouding tegen 2030 om te draaien.
Twee doelen
“Deze Green Deal brengt verschillende doelstellingen samen: we werken aan een lagere milieu-impact én tegelijkertijd aan een betere gezondheid. Hierbij valoriseren we economische opportuniteiten door het aanwezige innovatiepotentieel in Vlaanderen ten volle te benutten. Dit wordt goed weerspiegeld door de initiatiefnemers van deze Green Deal”, zegt Demir.
De deal brengt een zeer diverse set van partners samen, waarbij zowel de landbouw, de voedselverwerkende nijverheid en de retail- en cateringsector zijn vertegenwoordigd. Daarnaast worden ook kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s, beroepsorganisaties en (lokale) overheden betrokken.
Elk van de 64 partners werkt vanuit de eigen sterkten om de eiwitshift mogelijk te maken. Zo zullen de supermarkten het plantaardige aanbod versterken en komen er proefsessies en informatieve workshops. Daarnaast engageren verschillende deelnemers zich om te innoveren rond plantaardige eiwitbronnen. Alles wordt ondersteund door gedegen markt- en consumentengedragsonderzoek.