Wel in Nederland, niet in België
In 2002 legde de Europese Unie Zweden het verbod op om nog langer zalm uit de Oostzee te exporteren: vis die in die vervuilde zee gevangen wordt, kan namelijk te hoge concentraties dioxine bevatten. Wanneer deze chemische afvalstof in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan ze kanker veroorzaken en de vruchtbaarheid aantasten.
In 2011 en 2012 zou echter toch 200 ton vervuilde zalm illegaal naar Frankrijk zijn uitgevoerd en zijn weg gevonden hebben naar Europese winkels. Onder andere in Denemarken zou er dioxinezalm zijn aangetroffen en de Zweedse voedsel- en warenautoriteit maakte volgens BBC ook melding van export naar Nederland. België zou de dans echter ontsprongen zijn.
Vervuilde zalm wel legaal in Zweden
De zalm uit de Oostzee wordt in Zweden verrassend genoeg wel legaal in winkels verkocht, maar moet daar worden voorzien van de waarschuwing dat consumenten de vis niet te vaak gegeten mogen eten. Voor kinderen en zwangere vrouwen blijkt de vis zelfs zo slecht dat ze het niet meer dan twee tot drie keer jaar mogen consumeren.
De Zweedse autoriteiten hebben de Europese Commissie alvast van het zalmprobleem op de hoogte gebracht, aldus de BBC.