Lening terugbetalen
Met het geld wil Vandemoortele het fonds Gimv-XL terugbetalen. Dat sprong in 2009 bij toen de familiale voedingsgroep het financieel erg lastig kreeg na een mislukte overname van het Franse bakkerijbedrijf Panavi.
Gimv-XL stopte Vandemoortele toen 75 miljoen euro toe via een achtergestelde lening. Dit betekent dat bij een eventueel faillissement van Vandemoortele het fonds pas zou worden terugbetaald indien alle andere schuldeisers eerst zouden zijn vergoed. Aan de lening zijn ook warrants verbonden. Die geven het fonds het recht om tot 25% van de aandelen in Vandemoortele in handen te krijgen.
Het XL-fonds werd destijds opgezet door de GIMV en de Vlaamse regering. Het heeft tot doel om de groei van middelgrote ondernemingen met een waarde van 75 tot 750 miljoen euro te kunnen ondersteunen. Vandemoortele wil het fonds nu echter terugbetalen. Het wil dat doen met de opbrengst van een lening bij investeerders.
Rechtstreeks beroep op de spaarder
Steeds meer bedrijven maken trouwens gebruik van een rechtstreekse lening bij het grote publiek. Recentelijk was dat nog het geval met Etex, Omega Pharma, Fluxys en Kinepolis. Ze willen op die manier minder afhankelijk worden van de banken voor hun financiering. Nu banken steeds zwaardere eisen krijgen opgelegd en daardoor stugger worden in hun bedrijfsfinancieringen, kiezen de ondernemingen meer en meer voor een rechtstreekse financiering bij de spaarders.
Ook bij de beleggers zijn de bedrijfsobligaties momenteel gegeerd. Ze brengen een hogere coupon op dan een kasbon. Over de concrete voorwaarden van de uitgifte zijn evenwel nog geen gegevens bekend.
Bakkerijproducten
Vandemoortele legt zich momenteel toe op bakkerijproducten en op voedingsvetten. De divisie sojaproducten van Alpro ging de deur uit. Door de problemen bij de bakkerijdivisie leed Vandemoortele vorig jaar na een bijzondere afboeking een verlies van 87 miljoen euro. In 2010 boekte het bedrijf nog een winst van 28 miljoen euro. Vandemoortele was in 2011 goed voor een omzet van 1,27 miljard euro.