“Net als champagne”
“Canadese en Chinese pralinemakers zetten zonder verpinken onze naam op hun doosjes“, klaagt de Belgische chococladesector al langer. Ze blijken nu gehoor te vinden bij Johan Vande Lanotte (SP.A). De economieminister was eerder deze week te gast bij het West-Vlaamse pralinebedrijf Pralibel, dat pralines produceert in het middensegment en 80% van zijn productie exporteert.
“Buitenlandse bedrijven durven goedkope varianten maken van mindere kwaliteit, maar geven dat wel het label Belgian Chocolates mee”, zegt Pralibel-directeur Paul Sulmon. “De naam Belgian Chocolates is niet beschermd, waardoor bij wijze van spreken een Indiër pralines kan verkopen alsof het Belgische zijn. Slechte producten verkopen onder hetzelfde label is nefast voor onze Belgische topproducten. Belgian Chocolates zou als titel net zo fel beschermd moeten worden als champagne.”
Europese bescherming
Volgens Guy Gallat, secretaris-generaal van sectorfederatie Choprabisco, duikt er inderdaad almaar meer namaak op: “Vooral in Aziatische landen, met China op nummer 1, maar ook bijvoorbeeld in Canada hebben we al zogezegde Belgian Chocolates gevonden, terwijl er geen enkele link met België te vinden was.” Choprabisco probeert wel in te grijpen, maar dat heeft niet altijd het gewenste succes “omdat we niet echt een stok achter de deur hebben. Tegen een bedrijf in het verre China gaan procederen, is niet zo evident.”
De sector pleit al langer voor een Europese aanpak: “Toevallig beweegt er op Europees vlak nu één en ander. Met de steun van Vande Lanotte zouden we zo’n nieuw Europees kwaliteitslabel veel sneller in de wacht kunnen slepen.” De minister zegde alvast zijn steun toe, maar waarschuwde wel meteen voor te hoge verwachtingen.