Unilever schroeft een aantal van zijn duurzaamheidsdoelstellingen terug, nu die moeilijker blijken dan verwacht. Tegen volgend jaar alle plasticverpakkingen verduurzamen lukt bijvoorbeeld niet voor de producent van Knorr en Dove.
Tien jaar langer plastics
De doelstelling om tegen 2025 de helft minder nieuw plastic te verbruiken, gaat op de schop. In de plaats daarvan komt de belofte om in 2026 30% minder plastic te verbruiken. Ook zal het niet lukken om al in 2025 alle verpakkingen van herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar plastic te maken. Voor harde plastics schuift Unilever dat engagement tot 2030 voor zich uit, voor flexibele plasticverpakkingen zelfs tot 2035.
“We werken al een aantal jaar hard aan een circulaire economie voor plastic verpakkingen. We hebben geleerd dat transformatie tijd kost. Gezien de omvang van deze uitdaging gebruiken we onze innovatiecapaciteiten om nieuwe, schaalbare oplossingen te vinden”, licht de merkproducent die beslissing toe. CEO Hein Schumacher geeft toe dat plasticverpakkingen terugdringen erg lastig blijkt.
Beleidssteun nodig
Unilever pleit ook voor een “sterker, geharmoniseerd beleid”, omdat het bedrijf ziet dat “vrijwillige doelen en initiatieven” niet genoeg zijn. De multinational roept op tot een VN-verdrag dat “wereldwijd juridisch bindende regels vastlegt over plasticvervuiling”, meer beleidsondersteuning om nieuwe hergebruikmodellen uit te proberen en – opvallend genoeg – dat producenten verantwoordelijk worden gehouden voor hun verpakkingskeuzes.
Tegelijk snoeit Schumacher echter ook in andere duurzame initiatieven. De topman kiest naar eigen zeggen voor “minder maar beter”: Unilever wil nu een miljoen hectare natuurgebied (land, bos of zee) redden tegen 2030, terwijl de eerdere ambitie 1,5 miljoen hectare was. Ook gaat de Axe-producent nu voor 95% duurzame inkoop in 2030, in plaats van de volle 100%. Oorspronkelijk zou Unilever bovendien alle leveranciers een leefbaar loon betalen in het magische jaar 2030, maar dat zal nu nog maar voor de helft van alle inkoopkosten gelden.
Steeds vaker voelen bedrijven zich langs weerskanten onder druk gezet, enerzijds door investeerders en aandeelhouders die hen willen zien focussen op financiële resultaten, maar anderzijds ook door consumenten, ngo’s en activistische aandeelhouders die de werkelijke opvolging van de grootsprakerige duurzaamheidsdoelstellingen onder het vergrootglas houden.