Alan Jope, sinds januari 2019 CEO van Unilever, gaat eind volgend jaar met pensioen. De topman, nochtans pas 59, staat onder druk door een mislukte overname en de moeilijke marktsituatie.
Verhuis naar Londen
Het is het geschikte moment om op zoek te gaan naar een opvolger, heeft Jope zijn bedrijf laten weten. De Schot nam in januari 2019 het roer over van Paul Polman, maar gaat eind 2023 al met pensioen. Jope zal dan bijna veertig jaar bij Unilever aan de slag zijn geweest.
Eerder was Jope onder meer voorzitter van de afdeling Beauty & Personal Care en verantwoordelijke voor de Chinese en Russische activiteiten. Onder zijn bestuur als CEO verhuisde Unilever volledig naar het Verenigd Koninkrijk, wat een einde bracht aan de bi-nationale identiteit die de groep sinds 1929 genoot. Door de fusie destijds tussen de Nederlandse Margarine Unie en de Britse zeepmaker Lever Brothers had Unilever tot dan toe hoofdkantoren in Londen en Rotterdam.
Forse reorganisatie
Jope voerde dit jaar ook een grote reorganisatie door, die de managementstructuur moest vereenvoudigen. Door heel wat functies op managementniveau te schrappen, verdwenen wereldwijd zeker 1500 jobs. “Onder zijn leiding heeft Unilever cruciale veranderingen doorgevoerd in haar strategie, structuur en organisatie die haar sterk positioneren voor succes”, zegt bestuursvoorzitter Nils Andersen daar nu over volgens FT.
Over andere dingen zijn aandeelhouders echter minder enthousiast. De ambitieuze poging om de consumentendivisie van Sensodyne-producent GlaxoSmithKline te kopen voor 50 miljard pond mislukte en de bedrijfsresultaten staan onder druk. Unilever moest recent toegeven dat consumenten ook op zoek gaan naar goedkopere alternatieven door de stijgende prijzen. “Groei blijft onze topprioriteit en in de komende kwartalen zal ik me volledig blijven richten op een gedisciplineerde uitvoering van onze strategie”, zegt de afscheidnemende CEO.