Na de Nederlandse stemmen nu ook de Britse aandeelhouders in met de verhuis van Unilever naar Londen. Het enige wat het vertrek nu nog kan tegenhouden, is de boete waarmee Nederlandse politici dreigen.
Tegen eind november
Het pad is geëffend voor de volledige verhuis van Unilever naar Londen: eind november wil de merkproducent zijn duale Brits-Nederlandse structuur inruilen voor een integraal Britse identiteit. Ook de Britse aandeelhouders hebben daarvoor hun zegen gegeven, met een verpletterende meerderheid van ruim 99% ja-stemmen. Eind september gingen de Nederlandse aandeelhouders quasi unaniem akkoord.
Unilever heeft al een duidelijk beeld van hoe het nu verder moet: op 23 oktober en 2 november moet de producent van onder meer Dove en Ben & Jerry’s zich nog even verantwoorden voor het Britse Hooggerechtshof, vervolgens wordt het Nederlandse aandeel op 27 november van de beurs geschrapt en op 29 november moet de eenmaking rond zijn.
Vertrekboete dreigt
Al is er nog wel een vervelende luis in de pels: de Nederlandse oppositiepartij GroenLinks dreigt met een vertrekheffing, waardoor het bedrijf nog een dwangsom tot 11 miljard euro riskeert. De taks zou betekenen dat aandeelhouders een dividendbelasting moeten ophoesten, die Unilever zelf in meerdere jaren aan de overheid moet uitbetalen.
Het gaat momenteel weliswaar nog maar om een wetsvoorstel, waarover nog gedebatteerd en gestemd moet worden. Toch heeft Unilever al gezegd dat als de vertrekboete er komt, de verhuisplannen wellicht alsnog worden teruggedraaid.
Met de structurele eenmaking wil de FMCG-producent vooral sneller en daadkrachtiger kunnen zijn op het vlak van overnames. Het plan ontstond namelijk toen Kraft Heinz Unilever wilde kopen in 2017, maar dat mislukte.