De Nederlandse aandeelhouders van Unilever gaan ermee akkoord dat de FMCG-producent naar Londen verhuist. Ondanks de dreiging van een vertrekboete van 11 miljard euro, stemden de aandeelhouders bijna unaniem voor.
Groen licht in Nederland
Op de Nederlandse aandeelhoudersvergadering van Unilever heeft meer dan 99% van de aandeelhouders voor de verhuizing naar Groot-Brittannië gestemd, zo bericht RTL. De stemming was een belangrijke stap in de zogezegde “eenwording” van de merkfabrikant, die van zijn duale Brits-Nederlandse structuur af wil. Na onderhandelingen met beide overheden en consultatierondes bij de aandeelhouders van het bedrijf, is er nu gekozen om volledig Brits te worden.
Ook de Britse aandeelhouders moeten nu nog hun formele toestemming geven. Dat gebeurt op een aandeelhoudersvergadering op 12 oktober. In principe zou Unilever na hun groen licht al tegen 22 november definitief het Kanaal kunnen oversteken.
Boete van 11 miljard?
Al probeert een wetsvoorstel in Nederland nog roet in het eten te gooien: de partij GroenLinks wil een ‘exitheffing’ invoeren waardoor bedrijven die uit Nederland vertrekken een dwangsom moeten betalen. Voor Unilever zou de boete tot 11 miljard euro kunnen oplopen. Aandeelhouders zouden namelijk een dividendbelasting moeten betalen, die het bedrijf gedurende meerdere jaren moet innen en doorstorten.
Een van de redenen voor de verhuis naar Londen was nochtans net dat er dan geen extra dividendbelasting zou zijn voor de beleggers. Unilever noemt het voorstel in strijd met de Europese regelgeving (onder andere rond vrij verkeer van kapitaal) en het belastingverdrag tussen het VK en Nederland, maar juridische experts vrezen dat die argumenten niet kloppen. Als het voorstel door het parlement tot wet gestemd wordt, heeft het bedrijf al beloofd van de verhuisplannen af te zien.