Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.
Culinair trefpunt in nieuwe hippe buurt
De overdekte foodmarkt moet een nieuwe culinaire trekpleister worden in de recent opgewaardeerde Leuvense Vaartzone, met enkele ‘local heroes’ en met nationaal bekende namen zoals televisiekok Jeroen De Pauw en Italiaanse chef Felice Miluzzi, door Gault&Millau bekroond als beste Italiaanse chef. Projectontwikkelaar ViRiX heeft zo de tweede foodmarkt in het Leuvense geopend: eerder opende in de stationsbuurt overdekte markthal Hal 5.
Trekker van het project was slager Erwin Mertens van De Kapblok, die eerder ook al de titel beste slager van het land kreeg. Mertens overtuigde andere handelaars om in het project mee te stappen en opende er zijn tweede zaak. Ook verpakkingsvrije winkel Content is met de vestiging in De Smidse aan zijn tweede winkel toe.
Van microlab voor pasta tot yoga
In het pand staat een cafetaria van koffiebranderij Rom centraal. Het koffiemerk heeft er eveneens een winkel. Met L’Atelier de Séraphine van Philippe Fouailly is ook een artisanale Franse bakker aanwezig. Felice Miluzzi van Ristorante Rossi heeft er Rossi Pasta Atelier geopend, een “microlab toegewijd aan de passie voor pasta” waar mensen workshops kunnen volgen, mogen proeven van pasta en de ingrediënten kopen om zelf pasta te maken. De shop Aperobag van Jeroen De Pauw moet dan weer een “snoepwinkel voor volwassenen” worden, waar alles voor een geslaagde aperitief in een kant-en-klare zak te koop is.
Op de bovenverdieping is er nog ruimte voor non-food en diensten: yoga bij Saja Yoga, hartcoherentie-training en waxing bij Floxx en kapsalon/bar Caffee Coiffee.