Benelux als springplank
“We zijn dan wel in Turkije geboren, maar we zijn thuis waar we ons brood verdienen“, zegt directievoorzitter Abdullah Kavukcu. Het Turkse “broodjespaleis” opende vorige maand bij de Amsterdam Arena haar tiende vestiging in Nederland en heeft ook in ons land al één broodjeszaak, vlakbij de Antwerpse De Keyserlei. De groep heeft echter vergevorderde plannen om vanuit de Benelux de rest van Europa te veroveren: “Simit Sarayi opent zich naar de wereld. Alleen al in 2015 gaan we 200 nieuwe zaken openen, inshallah. Honderd daarvan in het buitenland.”
Zo komt er een Europees hoofdkwartier in Rotterdam: “We hebben Nederland als onze basis voor Europa gekozen. De eerste zaak was in Utrecht in 2010. Inmiddels hebben we 10 winkels. In 2015 worden dat er hopelijk 20. Het management van onze nieuwe winkel in Londen doen we ook vanuit Nederland. In 2016 mikken we op honderd winkels in Europa. Daarom overwegen we straks in Nederland of Duitsland een fabriek te bouwen.”
250 miljoen euro omzet
De simit in de naam van de keten is een traditioneel Turks broodje, meer bepaald typische witte broodring die voor het bakken even door sesamzaadjes wordt gerold. De keten kwam in 2002 op het idee om simit ook binnen aan te bieden, met een kopje thee. Tot dan werden de broodringen vooral in kraampjes op straathoeken verkocht.
Simit Sarayi is inmiddels vertegenwoordigd in 15 landen wereldwijd en heeft naar eigen zeggen 500.000 klanten per dag heeft en 6.500 werknemers wereldwijd. In Turkije alleen al heeft de groep zo’n 300 vestigingen op prominente locaties, vaak in de buurt van openbaar vervoer en universiteiten. De omzet steeg het voorbije jaar met 40% naar 250 miljoen euro: daarvan is nog slechts 10% afkomstig van de broodringen zelf, de rest bestaat uit drankjes,simit belegd met witte kaas, börek (een soort deeggerecht, vaak gevuld met kaas, gehakt of groente), complete ontbijten en zelfs pizza met een sesamrand.
Directievoorzitter Abdullah Kavukcu, mede-eigenaar van bij de start, bezit daarnaast ook een overdekt winkelcentrum, een bouwbedrijf, een marketingfirma en aandelen in andere voedselketens. Hij behoort tot de nieuwe generatie Turkse industriëlen die nauwe banden hebben met de conservatieve partij van president Erdogan.