Projecten rond verantwoord ondernemen
Polman (56) wou als kind priester of dokter worden. Maar het draaide anders uit: hij ging aan de slag in consumentengoederen. Eerst bij Procter & Gamble, dan als financieel directeur bij Nestlé om nu Unilever te leiden. Toch legt hij wellicht daarom sterk de nadruk op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Die nadruk uit zich onder meer in diverse projecten. Zo worden de bouillons van het bedrijf verrijkt met jodium en ijzer om zo dwerggroei tegen te gaan. Een ander project is het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers op de theeplantages, onder meer in Tanzania. “De vraag is hoe we daar kunnen zorgen voor een goede productie met eerbied voor de natuur”, aldus Polman.
In de marge van de G8-bijeenkomst
Vorig weekend was Polman in de Britse zetel van Unilever gastheer voor de top over de honger in de wereld van de New Alliance on Food Security and Nutrition. Het gaat om een initiatief dat vorig jaar door de G8 werd opgestart en waarin naast overheden ook bedrijven als Cargill, Syngenta en Monsanto worden betrokken. Bedoeling is om tegen 2022 zowat 50 miljoen mensen uit de armoede te halen. Strategisch werd de bijeenkomst enkele dagen voor de nieuwe vergadering van de G8 in Noord-Ierland gehouden.
De bijeenkomst leverde alvast de toezegging op van zo’n 3,17 miljard euro voor projecten. Een belangrijk deel daarvan – iets meer dan 600 miljoen euro – kwam van het Britse hedgefonds TCI.
“Cynisme is gemakkelijkheidsoplossing”
De bijeenkomst was voor Polman ook een gelegenheid om samen met voorzitter Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé bij de Britse regering aan te kloppen om bij de G8 te ageren tegen het gebruik van voedingsproducten voor de productie van biobrandstoffen.
Al is er ook kritiek: volgens een aantal actiegroepen is de steun van de multinationals zoals Unilever ingegeven door eigenbelang. “Het is makkelijk om cynisch te zijn over de inspanningen van de multinationals. Maar cynisme is de laagste vorm van verantwoordelijkheid nemen”, aldus Polman.