Chocoladeproducent Tony’s Chocolonely haalde vorig boekjaar een recordgroei van 33%, vooral dankzij de Verenigde Staten. De eerlijke chocolade is er nu ook te vinden bij Walmart en Kroger, maar de lokale productie slaat gaten in de winstmarge.
Naar Kroger en Walmart
Afgelopen boekjaar (tot eind september) brak Tony’s Chocolonely nipt door de omzetgrens van 200 miljoen euro. Het betekende een recordgroei van 33%, grotendeels aangedreven door de Verenigde Staten (+86%) en het Verenigd Koninkrijk en Ierland (+45%). In thuismarkt Nederland was er 6% groei, in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zelfs 27%.
Twee derde van de groei kwam volgens CEO Douglas Lamont van volumegroei, een derde van prijsstijgingen. Die waren onvermijdbaar door de fors gestegen cacaoprijzen, maar toch rekende Tony’s Chocolonely de kosten niet allemaal door, benadrukt Lamont. Onder andere die beslissing resulteerde wel in een lichte daling van het bedrijfsresultaat van -2,2 miljoen naar -2,89 miljoen euro. Met de opstart van een productiefaciliteit voor vloeibare chocolade in de Verenigde Staten steeg het nettoverlies zelfs gevoelig: van 2,4 miljoen naar 6,8 miljoen euro.
Naar Waitrose en Colruyt
Toch ziet het bedrijf zijn langetermijnstrategie van investeren in groei als essentieel. Zeker nu Donald Trump dreigt met hoge invoertarieven, kan de Amerikaanse fabriek lonen. Het bedrijf heeft bovendien zes nieuwe partners toegevoegd aan zijn ‘Open Chain’: ook Waitrose en Colruyt kopen nu eerlijke cacao in via de samenwerkingsprincipes van Tony’s. Hierdoor werd 17.690 ton traceerbare cacao gekocht van 20.296 cacaoboeren, een toename van 19% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De recordgroei van Tony’s Chocolonely is niet alleen een financiële mijlpaal, maar ook een bewijs van de schaalbaarheid van hun model voor een eerlijkere cacao-industrie, benadrukt de CEO. Het percentage gevallen van kinderarbeid bij de aangesloten cacaocoöperaties daalde van 4,4% naar 3,9%, vergeleken met het industriegemiddelde van 46,7%. Ook vond er geen ontbossing plaats in de productieketen, dankzij GPS-monitoring van ontbossingsrisico’s.