De ethische chocoladeproducent Tony’s Chocolonely is geschrapt van een lijst van slaafvrije producenten. De samenwerking met Barry Callebaut ligt aan de basis van de verwijdering.
“Tony’s houdt misstanden in stand”
Tony’s Chocolonely laat zijn cacaobonen immers verwerken bij de Zwitserse chocoladegigant. Dat bedrijf, de grootste chocoladefabrikant ter wereld, erkent overigens dat zijn chocolade niet altijd 100% ‘zuiver’ is, maar streeft er wel naar om alle illegale arbeid uit de productieketen te bannen tegen 2025. Barry Callebaut publiceert de vooruitgang die het op dit vlak boekt jaarlijks in zijn Forever Chocolate Plan.
Voor Slave Free Chocolate is de samenwerking evenwel genoeg om Tony’s Chocolonely van haar lijst te schrappen. Want hoewel alle cacaobonen van Tony’s perfect traceerbaar zijn naar individuele boeren, en het Nederlandse bedrijf waakt over de arbeidsomstandigheden, draagt de chocolademaker via het partnership met Barry Callebaut toch bij aan het in stand houden van slaven- en kinderarbeid, argumenteert Slave Free Chocolate.
Schaalbaar model
Tony’s Chocolonely zegt in een reactie dat de samenwerking met de gigant juist moet aantonen dat zijn model ook op grotere schaal toepasbaar is. Want 100% slaafvrije chocolade kan er alleen komen al de hele industrie meedoet, is het idee.
“Wij willen voorkomen dat ons model terzijde wordt geschoven als iets dat alleen een nichespeler kan doen”, zegt Paul Schoenmakers, hoofd ‘impact’ bij Tony’s Chocolonely aan de Volkskrant. “Wij werken met dezelfde soorten partijen in de keten als waar veel grotere chocoladeproducenten mee werken: binnenlandse handelaren, overheden in Ivoorkust en Ghana, internationale transporteurs. En wij laten zien: ook binnen die complexe keten kun je 100 procent traceerbaarheid hebben. Ons model is opschaalbaar.”