De Duitse zuivelproducent Hochland Group gaat samenwerken met de Belgisch-Nederlandse startup Those Vegan Cowboys om diervrije kazen te ontwikkelen en later ook te commercialiseren.
Kaas zonder koeien
Those Vegan Cowboys, dat mede opgericht werd door de voormalige “vegetarische slager” Jaap Korteweg, heeft in 2023 een doorbraak bereikt met het maken van caseïne zonder koeien. Het bedrijf gaat dit essentiële eiwit, dat kaas zijn unieke structuur en smaak geeft, samen met Hochland testen in halfharde en harde kazen als voorbereiding op grootschalige productie.
Hochland, goed voor een omzet van 2,25 miljard euro en een jaarproductie van meer dan 400.000 ton kaas, is de eerste grote kaasproducent die op grotere schaal gebruik gaat maken van microbiële caseïne. Volgens Hochland biedt precisiefermentatie een innovatieve oplossing om de groeiende wereldbevolking te voeden en duurzame alternatieven te bieden naast traditionele zuivel.
Duurzamer en gezonder
De microbiële caseïne van Those Vegan Cowboys vereist slechts een vijfde van de hoeveelheid land en water en stoot 80% minder CO₂ uit. Het productieproces gebruikt bovendien geen methaan, wat de ecologische voetafdruk aanzienlijk verlaagt. Daarnaast is deze kaas gezonder, omdat verzadigde vetten, cholesterol en lactose vervangen worden door plantaardige alternatieven.
Hoewel microbiële caseïne nog niet commercieel beschikbaar is in Europa, werkt Those Vegan Cowboys aan goedkeuring voor wereldwijde verkoop. In de Verenigde Staten wordt diervrije kaas naar verwachting in 2025 geïntroduceerd, gevolgd door Azië. In Nederland mogen dit jaar proeverijen plaatsvinden.