Streekproduct
Vier jaar geleden besloot het Waals Gewest om Ardense worst of ‘saucisson d’Ardenne’ te laten registreren als streekproduct. Enkel salami’s die effectief worden gemaakt in de Ardennen mochten voortaan nog die benaming maken.
Dat was een probleem voor Ter Beke en sectorgenoot Guina, die hun worsten in Vlaanderen produceerden. Zij moesten dus hun productie naar de Ardennen verhuizen of de naam veranderen. In april werd beslist dat ze een transitieperiode zouden krijgen, waarbij ze de naam nog wel mochten gebruiken, maar ze duidelijk moesten aangeven dat de worst niet in de Ardennen werd gemaakt.
Ter Beke ging echter niet akkoord met die regeling. Het vindt de overgangsperiode te kort en het wilde ook niet ‘geproduceerd buiten de Ardennen’ op elke verpakking plaatsen. Ter Beke heeft nu ongelijk gekregen van de Raad van State. Volgens de rechter is het aanpassen van alle verpakkingen niet onoverkomelijk en heeft Ter Beke niet kunnen aantonen “dat het om een uitzonderlijk ingewikkelde of dure last” gaat.