Een ecologische winkel van de nieuwe generatie: dat is de “Green Farming” supermarkt die de Duitse supermarktketen Rewe zopas heeft geopend. Spraakmakend is de circulaire vis- en kruidenkwekerij op het dak.
Hout en glas
De supermarkt van de toekomst bevindt zich sinds afgelopen donderdag in de Duitse stad Wiesbaden. Daar opende supermarktketen Rewe een nieuwe, duurzame vestiging. Alleen al de architectuur springt in het oog, met een draagconstructie uit houten kolommen en een unieke gewelfde structuur die doorloopt tot in de winkel. Meer dan 700 ton CO2 wordt opgeslagen door de ongeveer 1.100 kubieke meter inheems naaldhout. Over 30 jaar zal het hout weer gegroeid zijn en zal de CO2-balans in evenwicht zijn.
De winkel heeft volop daglicht dankzij glazen wanden en een atrium en hij gebruikt intelligente koel- en verwarmingstechnologie die draait op 100% groene stroom. Het energieverbruik ligt 40% lager dan bij een doorsnee supermarkt. In het assortiment ligt het accent op vers en op lokale producten: plaatselijke leveranciers kunnen hun producten aanbieden in speciaal daarvoor voorziene marktkraampjes.
Gesloten kringloop
Maar vooral bijzonder aan dit groene gebouw van de nieuwe generatie is de geïntegreerde stadsboerderij met een basilicumkwekerij en een viskwekerij onder een glazen serre op het dak, zichtbaar voor de winkelende klanten. Rewe zal hier jaarlijks zo’n 800.000 basilicumplanten telen en 12 ton visvlees (baars) kweken, waarmee ook andere supermarkten uit de regio zullen worden beleverd.
Het gaat om een geavanceerd voorbeeld van ‘aquaponics’, een circulair concept dat de plantenteelt combineert met de kweek van zoetwatervis in een gesloten kringloop. De vissen en de planten delen hetzelfde water: algen in dat water vormen de belangrijkste voedingsbron voor de vissen, en bacteriën zetten de uitwerpselen van de vissen weer om tot voeding voor de planten. Het water verversen is daardoor niet nodig. Een erg duurzaam concept dus, dat amper afval genereert.