Zoals RetailDetail eerder schreef, leeft de vraag naar streekproducten helemaal op. Consumenten kiezen opvallend bewust voor producten van eigen bodem. Ook supermarkten hebben dat begrepen en spelen steeds meer in op de behoefte naar « puur Belgisch ».
Belgische producten scoren in de supermarkten.
De grote supermarktketens bieden tegenwoordig meer en meer Belgische koopwaar aan en ondervinden een sterke omzetstijging bij die producten. Zo schrijft Kristof Simons in De Standaard.
Bij Colruyt worden lokale producenten letterlijk met vlag en wimpel worden binnengehaald, door Belgische producten met een vlaggetje aan te duiden en fruittelers met hun foto op de verpakkingen te eren.
Ook Carrefour put rijkelijk uit het aanbod van eigen markt. Naar eigen zeggen is 90% van het vlees, 75% van de fijne vleeswaren, 95% van het brood en 85% van de seizoensgroenten en fruit Belgisch.
Supermarkt Delhaize onderscheidt in zijn aanbod zelfs twee gamma’s lokale producten. Het eerste assortiment bestaat uit nationale producten, terwijl daarbovenop nog een selectie regionale producten per streek wordt aangeboden. 65% van de leveranciers is zodoende Belgisch.
Nostalgie naar simpeler tijden.
De meerprijs die lokale en/of artisanale producten soms met zich meebrengen, schrikt consumenten in de nasleep van de financiele crisis blijkbaar niet af. Marketeers en trendwatchers zijn allesbehalve verrast.
Producten van eigen land of streek worden steevast geassocieerd met kwaliteit en zekerheid. Ze gaan ook gepaard met nostalgie naar vervlogen – en beter – tijden. De geïdealiseerde tijd waarin alles simpeler was. Bovendien spelen ecologische bekommernissen in toenemende mate een rol in de keuze voor lokaal.
Bron: De Standaard