Supermarkten schenken beduidend meer eten weg dan vroeger: in vergelijking met 2015 hebben Belgische supermarkten drie keer zoveel maaltijden weggeschonken.
75.000 ton voedsel
Belgische supermarkten schenken 57.000 maaltijden per dag weg: drie keer meer etensoverschotten worden weggeschonken dan in 2015 en steeds minder voedsel eindigt in de verbrandingsoven. Dat besluit handelsorganisatie Comeos na een driejarige studie over hoe supermarkten omgaan met voedseloverschotten. Vijf Belgische retailers zijn daarvoor in de periode 2015 tot en met 2018 jaarlijks bevraagd.
Vorig jaar waren supermarkten goed voor 75.000 ton voedselafval: daarvan werd 14,4% weggeschonken, wat volgens de sectororganisatie neerkomt op 21,6 miljoen maaltijden per jaar. Hoewel het percentage nog beperkt blijft, is dat al drie keer meer dan in 2015 het geval was.
2% alle voeding gaat verloren
Wat overblijft, is ongeveer 60.000 ton gesorteerd organisch afval, tegenover een kleine 4.000 ton niet-gesorteerd afval. Dat afval wordt vandaag beter gesorteerd en daardoor ook beter benut: de grote meerderheid van het voedselafval wordt gebruikt voor zaken zoals dierenvoeding, vergisting of compostering. Ten opzichte van 2015 wordt meer dan de helft minder afval verbrand: 4,3% in plaats van 9,7%.
De handelssector, die verantwoordelijk is voor 2% van het voedselverlies in de totale keten, gaat duurzamer om met onverkochte voeding dan vroeger, besluit Comeos. Van de totale hoeveelheid voedingswaren in de supermarktrekken raakt uiteindelijk 2 tot 4% niet verkocht. Bij huishoudens gaat gemiddeld 8% van de gekochte voeding verloren: consumenten dragen daarmee 13% van het voedselverlies in de keten, terwijl de industrie verantwoordelijk is voor het gros van het afval.