“Doodzonde om weg te gooien”
“Wij bieden producten aan die afgekeurd zijn voor supermarkten“, legt uitbater Willem-Jan Stam uit aan Gazet van Antwerpen. “Ze zijn nog niet over datum, maar werden uit de rekken geweerd door een fout etiket, een foute streepjescode, een gedateerde verpakking, omdat ze uit het assortiment verdwijnen of een houdbaarheidsdatum hebben die in zicht komt. Het is doodzonde om die producten weg te gooien.”
Stam had eerst een gewone supermarkt, maar vond het spijtig om te moeten toezien hoe heel veel eetbaar eten toch gewoon werd weggegooid. Veel producten zijn zelfs nog eetbaar nadat de houdbaarheidsdatum is overschreden, maar “Helaas mag ik geen producten meer verkopen als de houdbaarheidsdatum verstreken is, want dan krijg ik de Voedsel- en Waren Autoriteit op mijn dak”, zegt Stam.
Vanwege het grote succes van zijn winkel in Nederland, denkt Stam ook al na over een mogelijk filiaal in België, al heeft hij nog geen idee waar die winkel dan zou komen. Stam dankt zijn succes trouwens aan de huidige economische crisis. “Toch hoop ik dat we ook na de crisis duurzamer met voedsel zullen omgaan.”