Een gemiddelde winkelkar kostte in augustus 12,33% meer dan een jaar eerder. Mosterd, spaghetti, papierwaren en boter werden zelfs meer dan 30% duurder. De prijskloof met Franse supermarkten wordt groter.
Grote verschillen
De prijzen in de Belgische supermarkten blijven stijgen: in augustus was een winkelkar gemiddeld 12,33% duurder dan een jaar eerder, blijkt uit een nieuwe meting van Test-Aankoop. In vergelijking met juli stegen de prijzen alweer met 1%. Een gezin van twee personen besteedt hierdoor 48 euro meer aan dezelfde winkelkar dan een jaar geleden. De consumentenorganisatie baseert zich op de prijzen van 3000 noodzakelijke voedings- en huishoudproducten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl.
Er zijn wel grote verschillen per product. Boter werd 30% duurder, papierwaren zoals toiletpapier en keukenrol werden 33% duurder, de prijs van spaghetti steeg met 35%, die van mosterd zelfs met 36%. De verklaring ligt voor de hand: mosterdzaad komt hoofdzakelijk uit Rusland en Oekraïne.
Duurder zuivel
Zuivel werd 17% duurder: recent stegen vooral de prijzen voor yoghurt, een gevolg van gestegen melk- en energieprijzen en loonkosten. Die trend zal zich op korte termijn wellicht doorzetten, nu Danone belangrijke prijsverhogingen tracht door te voeren – met lege rekken bij Delhaize en Lidl als gevolg.
Er vallen maar weinig uitzonderingen te ontwaren in de winkelkar. Enkel voor groenten (+5%) en fruit (+4%) bleven de prijsstijgingen beperkt, net als voor chocolade (+4%). Intussen dalen op de wereldmarkt nu wel de prijzen voor granen en plantaardige oliën, maar het zal nog even duren voor dat ook zichtbaar wordt in de winkelrekken.
Grenswinkelen
Door de hoge inflatie wordt het voor Belgische shoppers aantrekkelijker om in het buitenland te winkelen. De prijsverschillen met Nederland zijn weliswaar kleiner geworden als gevolg van hevige concurrentie op de Belgische markt. Recent nog bleek dat de prijzen voor enkele grote A-merken in de Belgische Jumbo-winkels beduidend lager zijn dan in Nederland.
De prijsverschillen met Frankrijk lopen wel enorm op: de Franse overheid neemt immers ingrijpende maatregelen tegen de inflatie, die er momenteel slechts 5,8% bedraagt. Dat lokt Belgische koopjesjagers de grens over. De Auchan in Roncq was altijd al populair bij West-Vlaamse shoppers, maar wordt nu overspoeld door Belgen, blijkt uit een reportage in De Standaard. Die komen er niet enkel wijn, water, frisdranken en wasmiddel inslaan, maar gooien ook de tank vol, want de benzine is er goedkoper dankzij een overheidskorting op de accijnzen.