De Belgische supermarkten worden steeds duurder ten opzichte van de buurlanden, blijkt uit onderzoek van het Prijzenobservatorium. Wie in Frankrijk, Duitsland of Nederland gaat winkelen, komt al snel 10% goedkoper uit.
Hogere taksen
Het Prijzenobservatorium analyseerde de prijs van 65.000 identieke producten in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk en kwam daarbij tot de conclusie dat de Belgische supermarkten een stuk duurder zijn. In Frankrijk liggen de prijzen gemiddeld 9,1% lager, in Nederland 12,9% en in Duitsland zelfs 13,4%.
Die prijsverschillen hebben een aantal oorzaken. Om te beginnen zijn in België over het algemeen de taksen hoger dan in de buurlanden, zoals bijvoorbeeld de accijnzen op sterkedrank. Bovendien zorgt het kleine aantal inwoners er voor dat supermarkten minder van schaalvoordelen kunnen profiteren en dat de prijzen zo hoger blijven.
Geen prijzenoorlog
Ook de positie van Colruyt werkt hogere prijzen in de hand. Die garandeert wel steevast de laagste prijs, maar volgt daarbij enkel de concurrentie en is dus geen prijszetter. “Dan moet je vaststellen dat je in ons land geen enkele grote speler hebt die inzet op een lagere prijs“, zegt Peter Van Herreweghe van de federale overheidsdienst Economie aan VRT NWS.
“Omdat die marktleider Colruyt zo’n efficiënt bedrijf is, omdat die echt lagere kosten hebben dan de concurrentie is er niemand in ons land die echt een prijzenoorlog gaat beginnen, waardoor je merkt dat de prijzen sluimerend verhogen”, aldus retailexpert Gino Van Ossel aan Radio 1. Mogelijk zorgt de fusie van Ahold en Delhaize voor een kleine verandering, maar Van Ossel ziet niet direct een aardverschuiving in de toekomst. “Het zou kunnen dat er door die fusie een kleine kentering komt”, aldus Van Ossel. “Maar dramatisch zal die niet zijn. Tenzij er echt een prijzenoorlog met marktleider Colruyt komt.”
De resultaten van het Prijzenobservatorium moeten ook in de juiste context geplaatst worden, omdat enkel identieke producten werden geanalyseerd. De huismerken vallen er daardoor veelal tussenuit en verse groenten en fruit, die volgens Eurostat goedkoper zijn in België, werden ook niet in de cijfers opgenomen.