Uit protest tegen de flexibiliseringsplannen van de directie zullen maandagochtend vier winkels van Carrefour gesloten blijven. Volgens de vakbonden plooien retailers zich te veel naar de wensen van de klanten.
Meer flexi-jobbers
Vier Antwerpse winkels van Carrefour blijven maandag van 8 tot 13 uur dicht door een staking: het gaat om de hypermarkten in Borsbeek en Schoten en de Carrefour Markets van Schilde en Edegem Molenveld. Met de staking protesteren de vakbonden tegen de plannen van Carrefour om alle winkels op zondag te openen en meer flexi-jobbers in te zetten.
Volgens Dirk Van den Berg, secretaris van de socialistische vakbond ABVV, dreigt de flexibilisering van de werkorganisatie te ver te gaan bij de retailer. Een werknemer die volgens zijn contract veertig uur per week werkt, zou de ene week vijftig uur per week kunnen werken, en de andere week dertig uur. Ook wil de retailer werkroosters pas iets meer dan twee weken op voorhand uithangen, de toeslagen voor zondagswerk voor nieuwe personeelsleden beperken én meer flexi-jobbers en studenten aanwerven. “Het vaste personeel moet dan de werkuren nemen die nog overblijven. Nochtans moeten de vaste mensen wel voor een gezin zorgen, en studenten niet”, zegt hij aan Gazet Van Antwerpen.
Toenemende concurrentie
Woordvoerder Regine Van Tomme van Carrefour bevestigt aan de krant dat de retailer een deel van de eigen winkels op zondag wil openen, als er veel andere supermarkten in de buurt op zondag open zijn. Carrefour wil ook flexi-jobbers en studenten inzetten en vraagt dat het personeel in de winkels verschillende taken kan opnemen, dus dat iemand bijvoorbeeld zowel aan de kassa kan zitten als de rekken kan aanvullen. “Maar dit gebeurt wel allemaal in overleg met het personeel. Er zal bijvoorbeeld niemand worden gedwongen om op zondag te werken. We hebben ook nog niet bepaald wanneer we die veranderingen willen doorvoeren, omdat we eerst het overleg willen voeren.”
Door toenemende concurrentie zien supermarktketens zich gedwongen om efficiënter te werken. Dat verhoogt de druk op het winkelpersoneel. Zeker sinds de franchisering van 128 Delhaize-filialen zijn steeds meer winkels op zondag open. Bij nieuwe concurrenten zoals Albert Heijn of Jumbo gelden ook minder gunstige arbeidsvoorwaarden. Volgens Dirk Van den Berg plooien de supermarkten te veel voor de wensen van de klanten. “De klant wil winkelen op zondag, dus moet het personeel ook op zondag werken. Maar waarom? De supermarkten zijn al op bijna alle andere dagen open, vaak tot ‘s avonds laat. Als de klant binnenkort ‘s nachts wil winkelen, moet het personeel dan ook nachtwerk komen doen?”